tiistai 18. maaliskuuta 2014

Pumpulitynnyrissä kasvaneet

Jostain syystä esikoinen alkoi eilen rallatella joululaulua 

- Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki, käypä tänne, emme pelkää, äiti antaa sulle selkään... Mitä se oikeastaan edes tarkoittaa? "Antaa selkään."
- Antaa selkään? No siis antaa selkäsauna. Löylyttää.
- Siis vihtoa vai?
- Ei kun... lyödä.
- Ai koivunoksilla?
- Ei kun ihan lyödä. [Esitin lyöväni kämmenellä sylissäni olevaa vauvaa selkään.]
- Miksi et lyönyt oikeasti?
- No kun se sattuu kun antaa selkään.
- Ai.

Aiemmin tänä keväänä lapsi tuli kerran mietteliäänä tunnustamaan, että olivat kuunnelleet naapurin tytön kanssa uutisia. Voi luoja, mitäköhän verilöylyjä tai lapsentappajia siellä oli puitu, mietin.

Lapsi kertoi, että radiossa oli sanottu, että Siwassa, ei täällä Suomessa, mutta jossain lähellä kuitenkin, oli joku yrittänyt ryöstää sen kaupan, ja sillä oli ollut puukko, mutta kehenkään ei ollut sitten sattunut. Että tapahtuuko sellaista ihan oikeasti?

Kerroin, että kyllä, maailmassa tapahtuu kaikenlaisia pahoja asioita ja niistä kerrotaan uutisissa, ja siksi uutiset eivät ole lapsille. Lasten ei tarvitse murehtia sellaisista asioista, vaan vanhemmat pitävät lapsista huolta ja murehtivat heidän puolestaan. Lapsi vaikutti huojentuneelta.

Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että minulla on pian kuusivuotias lapsi, joka tietää mikä on sfinksi ja nimeltä kaikki My Little Pony -hahmot, mutta jolle selkäsaunan konsepti on täysin vieras. Ja jolle kaupan ryöstöjä tapahtuu vain tarinoissa.

Miten mahtavassa maailmassa hän elääkään. Toivottavasti vielä kauan.

11 kommenttia:

 1. Meillä lapset 7v ja 9v olivat pitkään (taitavat olla vähän vieläkin) siinä luulossa, että rosvoja on vain Helsingissä. Ei täällä heti Kehä 3 ulkopuolella. On paljon turvallisempaa elää tässä luulossa.. paitsi että miten serkut uskaltavat asua siellä :)
  Mutta sitten alkoi koulu ja namusedät ja lapsivarkaat (=lasten sanoin) tulivat todeksi.. Miten täällä voi rosvoja olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinki, tuo savuinen, sumuinen ja syntinen kaupunki :D

   Tuo on kyllä varmaan vaikea tasapainoilun paikka (jota en vielä niin ole pohtinut, koska meidän lapsemme eivät kulje ilman aikuisia missään) että varoittaa aiheellisesti, mutta ei pelottele turhaan...

   Poista
 2. Mä olen miettinyt tätä paljon, meidän 7-vuotias on nyt vielä koulun alettuakin aika tynnyrissä, kun ei ole telkkaria eikä kotiin tule paperilehteä (eikä juuri kuljeta lööppien ohi). Itse mä pelkäsin 4-vuotiaana ydinsotaa ja taisin olla 5v. kun näin itsensäpaljastajan ekan kerran. Kauppoja ei meidän kulmilla kukaan kyllä ryöstänyt, mutta koulussa ja nuorisotalolla oli ehdoton kielto puukoille - ne jotka siitä huolimatta heilui puukon kanssa joutui tarkkikselle /sai porttikiellon. Ja mehän asutaan siis nykyään samassa kaupunginosassa, tosin koulu ei ole sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on telkkari ja on ipadissa Hesari pöydillä auki ja kuljetaan lööppien ohi aina bussipysäkille mennessä - ja esikoinen osaa siis lukea! Siksi olenkin hänen pumpuliudestaan vähän ihmeissäni. Mutta ehkäpä hän sitten on blokannut ikävät asiat sivuun - ja toki me suljemme radion aina kun kerrotaan miten mies tap[---]

   Melkoiselta kuulostaa tuo sinun lapsuutesi puukkomeininki! Onneksi aika kaukaiselta nykytodellisuuteen nähden. Onhan?

   Poista
 3. Juu, ei ole maailma sama kuin 80-luvulla. Silloin lapsille selitettiin kaikki, no tai ainakin meidän perheessä. En tiedä, oliko hyvä juttu, että tiesin 4-vuotiaana, että apartheid on paha juttu ja siksi pitää boikotoida Etelä-Afrikkaa ja sen ananaksia. (Antakaatten anteeksi mahdolliset historialliset epäkohdat, olin silloin nelivuotias enkä kenties ihan täsmällinen.)

  Mun lapsesta on kuoriutumassa lähes isänsä veroinen huoliheikki. Viime kuukausina se on pelännyt mm. hyttysiä ("Minä en kyllä mene kesällä ulos!"), poliisia ("Roistaako ne poliisit lapsiakin?") ja sitä, että päiväkoti/kauppa/ulkomaailma/aikuisten työpaikat menee kiinni ("Ehditäänkö me?!"). Saa olla ihan kieli keskellä suuta koko ajan, ettei ressaa pientä tai vahingossa anna sille aihetta pelkoihin. Liittynee johonkin mielikuvituksen kehittymiseen, mutta voihan huokaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän kyllä selittää kaiken, mutta lapsi ei ole onneksi koskaan kysynyt ydinsodasta. (Ehkäpä teillä kerrottiin kysymättä, siinä on toki vissi ero.) Sen sijaan esimerkiksi romanikerjäläiset ovat kirvoittaneet pitkiä keskusteluita köyhyydestä ja sosiaaliturvasta ja veronmaksusta. (Jotka päätyvät paatokselliseen hyvinvointivaltion ylistykseen Turun kauppatorilla :D)

   Ja tuo lapsen huoli, "ehditäänkö?", voih. Meidän esikko oli pitkään hyvin huolestunut sakkojen saamisesta. "Saako tähän pysäköidä?" "Onko sakkopaikka?" "Saako tuosta sakot?" Tämä, jännittävää kyllä, loppui, kun mies tosiaan sai sakot :D Ehkäpä siinä vasta konkretisoitui mitä ne sakot on - eli ei mitään niin kovin kauheaa.

   Poista
  2. Jep, olen huomaavinani, että meidän kaikenlaiset uhkailut uppoaa nyt vähän liian hedelmälliseen maaperään. "Jos et nyt pistä töpinäksi siinä pukemisessa, ei ehditä päiväkotiin aamupalalle ja äiti myöhästyy töistä". Argh.

   Jostain tämmöisestä tosiaan lienee kyse - kun ei oikein muista, mitä ne hyttyset on tai tiedä, miten poliisi toimii, on helppoa kuvitella se tosi pelottavaksi.

   Poista
  3. Jaa sai mies sakot? Maksamaan se ne joutu!

   Poista
 4. Mutta todella, miten ihanaa! Siis etenkin se, että selkäsaunan konsepti on aivan vieras, ettei tule edes mieleen, että omat vanhemmat tahallaan satuttaisivat.

  Joskus myös mietin sitä, että jos on joku geeni tai geeniryhmä, joka liittyy väkivaltaisuuteen, niin menettäisimmekö jotain, jos kaikille ihmisille valittaisiin niistä geeneistä muoto, joka kannustaa väkivallasta pois. Ja mitä menettäisimme. Ja että eikö se kuitenkin olisi sen arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin mahtavaa! Ja sehän ei tietenkään kerro vain siitä, että kotona ei saa selkäsaunoja, vaan myös, että kenenkään kaverin kotona ei saa selkäsaunoja eikä niitä saa ilmeisesti kukaan enää Pikku Kakkosen lastenohjelmissakaan (sitä kyllä ihmettelen, ettei edes telkkarin kautta ole konseptia oppinut). Hanhiemon lorulippaassa niitä saa ihan runsaasti, mutta sitä luenkin sensuroiden.

   Geenikysymys on ajatusharjoituksena mielenkiintoinen, mutta sen verran hypoteettinen, että jään pohtimaan vain tykönäni miten pitkälle olisin valmis menemään tämäntyyppisen geeniseulonnan hyväksymiseksi. Ehkä sä voit lääkiksessä suuntautua tutkijaksi ja ratkaista tämänkin ongelman pois kuleksimasta! :D

   Poista
 5. Kuulostaa ihanalta! Meillä 4v esikoinen sai kerhossa tietää mikä on selkäsauna :/ Sellanen pari vuotta vanhempi poika oli uhannu selkäsaunalla ellei esikoinen anna lelua, kotona sitä sitten käytiin läpi aika pitkään. Esikoinen lopuksi iloitsi, että onneksi kotona ei saa selkäsaunaa ja se toinen poika varmaan saa. Olin ihan, että häh, miksi niin luulet?! Esikoinen totesi, että mistä se muuten tietäisi mikä se on... Pelkään, että on oikeassa, että on vielä lapsia, jotka oppivat ihan isän kädestä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...