perjantai 1. helmikuuta 2013

Hyvä bisnes

Lapsivakuutukset ja yksityiset lääkäriasemat, nimittäin.

Olen vaahdonnut lapsivakuutuksista ennenkin, mutta ajatus realisoitui taas tänään, kun kävimme näyttämässä kuopuksen korvia Mehiläisessä. (Tulehdushan siellä oli. Viime viikolla oli kaksi kuumepäivää ja tällä viikolla tämä. Ollaan päästy siis ihan oikeaan lapsiperhesairastelukierteeseen. Nytpä sitten tunnen senkin.)

Koska molemmilla lapsilla on aina ollut tulehdus tasatahtiin, pyysin lääkäriä katsomaan myös esikoisen korvat, vaikka ne eivät näkyvästi märkineetkään. Tietyllä tasolla ymmärrän, että ei haluta antaa perhekävijöille kaksi yhden hinnalla -tarjousta, mutta laskutuksen mittakaavaa en ymmärrä. Yhteensä käyntimme kesto oli aika tarkkaan 15 minuuttia (näistä esikoisen tutkimus kesti ehkä kolme), ja lääkäri veloitti meiltä kaksi 20 minuutin tutkimuskäytiä - yhteensä 176 euroa.

No, mitä väliä?! - meillähän on vakuutus (minkä lääkäri toki varmisti).

Mutta jokaisen euron me vakuutuksenottajat maksamme korkeiden vakuutusmaksujen muodossa.

***

Bonuksena tuotevertailua (eli pidätän oikeuden pieneen jakomielisyyteen: samaan aikaan haukun lapsivakuutuksia ja mainostan toimijoita kentällä). Ei sponsoroitu.

Esikoisen lapsivakuutus on Aktiassa. Korvauksia hakiessa pitää liittää mukaan kaikki kuitit sekä sairauskertomus, ja selvittää sairauden kulku kirjallisesti. Omavastuu 52e maksetaan per diagnoosi, eli jos vaikkapa korvatulehduksen tarkastuskäynnillä diagnosoidaan tenniskyynärpää, menee tästä käynnistä uusi omavastuumaksu. Korvauspäätöksessä menee noin kuukausi. [Tosin nyt googlatessani nykyhintoja huomasin ehtojen muuttuneen: omavastuu on 10%, mutta kuitenkin vähintään 160e per hakukerta.]

Kuopuksen lapsivakuutus on Tapiolassa. Kulut kirjataan netissä korvauspalveluun vailla mitään selityksiä tai lausuntoja. Kuitit säilytetään itsellä, jos niitä joku sitten kyselee. Omavastuu on 100e per vuosi sairasteluiden määrästä riippumatta. Korvauspäätöksessä menee muutama päivä. [Tosin koska eilen hain ensimmäistä kertaa ikinä Tapiolasta korvauksia, en vielä osaa sanoa millainen on palveluiden todellinen sujuvuus, mutta sujuvalta ainakin kuulostaa.]

Korvausehtoja todellisten ongelmien osalta en nyt lähtenyt vertailemaan. Mutta tällaiselle peruskorvaflunssaperheille: mitä enemmän aikoo sairastaa, sitä mukavampi on Tapiolan vakuutus.

7 kommenttia:

 1. Nuo on tosiaan melkoista bisnestä. Mekin käytiin viikolla lääkärissä ja palattiin vajaan 170 euron laskun kanssa. Sisälsi erikoislääkärin palkkion, verikokeen sekä hengitettävän lääkkeen, jonka sairaanhoitaja antoi lapselle paikan päällä. Vastaava on käynyt aiemminkin ja meillä on miehen kanssa ollut aiheesta pientä jupinaa. Tai mies lähinnä kyseenalaistaa, että onko kyseinen lääke tarpeellinen vai onko vain keino laskuttaa asiakasta enemmän (kun se vakuutus nyt kerta sattuu olemaan). Minä olen tosi huono kyseenalaistamaan mitään, mitä lääkäri määrää ja ei se mieskään kyseenalaista sitä siellä, mutta jupiseepa sitten jälkikäteen. Ja paasaa, että Suomi on muuttumassa jenkkiyhteiskunnaksi ja julkista terveydenhuoltoa ollaan ajamassa alas. Ehkä niin.

  Meidän vakuutus on Ifissä. Aika samantyyppinen helppo vakuutus kuin teidän Tapiolan vastaava. Omavastuu on jotain 150 euroa vuodessa plus 10 % sen ylittävistä kuluista. Tosin joku katto siinä oli, olikohan max 600 euroa / vuosi. Muistan, että näitä oli ihan mahdotonta vertailla, kun joskus vähän yritin. Mutta arvostan helppoutta. Vahinkoilmoitus syötetään nettiin ja viimeistään seuraavana päivänä on automaattinen päätös napsahtanut sähköiseen asiointiportaaliin ja rahatkin maksuun hyvin pian.

  VastaaPoista
 2. Meillä on Tapiolan vakuutus ja se on kyllä hyvä. Surutta ollaan käytykin yksityisellä - ja surutta meitä on rahastettu (kun on se vakuutus). Ehkä kakkosen kanssa osaan jo (sitten, kun aika on) kyseenalaistaa lääkärikäyntien ja etenkin laboratoriokokeiden mielekkyyttä (kun ei tuo esikoinenkaan oikeasti ole sairastanut kuin kahdesti), mutta toisaalta, rahanmenon takia ei ainakaan kannata surra (kun on se vakuutus, ja omavastuu per vuosi). Ehkä ajanmeno on mielekkäämpi murheenaihe, siitä voisin alkaa säästämäänkin.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin on Tapiolan vakuutus ja voin vilpittömästi sanoa, että homma toimii kyllä hyvin. Parhaimpina kertoina sähköisesti haettu korvaus on ollut tilillä ennen kuin lääkäriasema on kerennyt edes veloittaa pankkikorttimaksua muutaman päivän viiveellä. Ei valittamista!

  VastaaPoista
 4. Kuten olen kyllästymiseen saakka hokenut, meillä on lääkärilläasiointikerrat jääneet suhteellisen vähiksi tähän asti, mutta trendi näyttäisi olevan kasvava. Ja tämä oli kyllä eka kerta kun tuli sellainen olo että ihan rahastamalla rahastettiin; sen verran kyllä harmittaa että taidan laittaa palautetta ja kysyä firman kantaa veloituspolitiikkaan.

  (Kuten tyypillistä, en minä suutani auki saanut lääkärille siinä tilanteessa kun laskut näin. Pitää vähän kerätä kiukkua jälkikäteen, että saa aikaiseksi reagoida.)

  VastaaPoista
 5. Mulla ei jostain syystä ole käynyt mielessäkään vakuuttaa lapsia (tosin kerran, kun raskaana ollessani pankissa muilla asioilla käydessäni ehdotettiin sikiövakuutusta, ja huvittuneena kyselin siittiövakuutusten perään. eh eh.), koska olen kuvitellut, että kyllä julkinen ainakin lapsista huolehtii. Mutta eikö huolehdikaan? Kerran olen joutunut soittamaan terveykeskukseen, ja silloin sanottiin että lääkärille päästään heti jos tullaan, mut ei sit mentykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti haluan uskoa, että julkinen hoitaa. Siksi mulla onkin niin ristiriitainen suhtautuminen tähän vakuutus&yksityislääkärikomboon, johon me kuitenkin sorruttiin. Tuntuu, että ollaan omalla toiminnallamme murentamassa systeemiä.

   Poista
  2. Terveyskeskusten toiminnassa on varmaankin eroja paikkakunnittain. Ainakin meidän pienellä paikkakunnalla terveyspalvelut on pahasti alimitoitettu. Meillä tenavalla ei ole ärhäkässäkään korvatulehduksessa muuta oiretta kuin pientä nuhaa ja yskää. Koita siinä sitten saada lapselle lääkäriaikaa, kun terveyskeskuksen hoitaja vain tivaa puhelimessa, että eikö tosiaan ole muita "isompia" oireita?! Kuumetta? Ei. Valittaako korvia? Ei. Syökö hyvin? Joo. Nukkuuko normaalisti? Joo. No, mikä teillä oikein on ongelma? Pieni nuha ja jatkuva yskä. No, seurataan vielä muutama päivä ja soita sitten uudelleen, jos ei ala mennä ohi... Kun olin muutaman kerran tuoreena äitinä kinunnut puhelimessa itkukurkussa lääkäriaikaa lapselleni, olin todella onnellinen vakuutuksen suomasta mahdollisuudesta viedä lapsi yksityiselle lääkäriasemalle - vaikka se tarkoittaakin ajomatkaa lähikaupunkiin. Kertaakaan ei olla ajettu lääkäriin turhaan, vaan "äidin vaisto" on toiminut hyvin. En ole yhtään varma olisimmeko saaneet hoidettu korvakierteet ja -putkitukset yhtä sujuvasti julkisen kautta - ainakaan meidän kotipaikkakunnallamme.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...