lauantai 2. elokuuta 2014

Turun käsityöläismuseo

Nyt kun moni fiksu bloggari on ymmärtänyt Turun hienouden matkakohteena ja löytänyt Turun Linnan, annan ensi kesän muumivisiitin kylkeen täkyksi toisen mahtavan kulttuurikohteen lapsiperheelle: Luostarinmäen käsityöläismuseo!

Keskustan kupeessa sijaitseva Luostarinmäki on sanan varsinaisessa merkityksessä ainutlaatuinen matkailukohde: useamman korttelin kaupunkikokonaisuus, joka selvisi Turun vuoden 1827 suurpalosta, ja on siten (ainoa) paikka, jossa voi fiilistellä kaupunkilaiselämää Suomessa parisataa vuotta sitten. Jos olette lukeneet Mauri Kunnaksen Koiramäen lapset kaupungissa -kirjaa, niin tuolla on ihan kuin siellä! Tai siis toisinpäin. (Jos ette, niin lukekaa.)

Pihamaalla kasvaa perunaa.


Kortteleiden talot ovat siis alkuperäisillä paikoillaan, mutta niihin on tiivistetysti sisutettu eri alojen ammattilaisten pajoja ja verstaita - on satulaseppää, kelloseppää ja kirjapainoa. Museo on auki ympäri vuoden, ja kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotka toimivat myös oppaina ja kertovat entisaikain työtavoista. (Ja onhan noissa pimeissä, kylmissä huoneissa vähän synkkää talvisaikaan. Sitäkin autenttisempaa, varmasti.)

Meidän käynnillemme osui aivan harvinaislaatuisen hieno tapahtuma - museossa oli valokuvaaja kuvaamassa visiittikorttikuvia 1900-luvun alun ateljeekameralla. Puvustaja auttoi pukeutumaan asianmukaisiin varusteisiin (tyttöjen mekkoja oli vain yksi, mutta kolmivuotias keskimmäinen sujahti sujuvasti vauvan paitaan), ja lopputulos oli kerrassaan hämmentävän todenoloinen kuva raskaan työn näännyttämästä kahden lapsen äidistä. (Se kolmas, joka ei olisi pitänyt päätään paikoillaan vaadittuja sekunteja, jätettiin kuvasta suosiolla pois, semminkin, kun vailla suurmetsuria perhepotrettimme jäi vääjäämättä vajaaksi.)

 
Kuva syntyy valvovien silmien alla.

Nopealiikkeiset paikalliset ehtivät tähän tapahtumaan vielä huomenna, mutta muille voin lämpimästi suositella kohdetta minä tahansa muuna päivänä.

8 kommenttia:

 1. Se kuva oli TODELLA hämmentävä. Mulla kesti oikeasti tovi tajuta, että siinä olette te, eikä isoisoisoisoäiti, kuten yritit väittää.

  Mutta se, mistä olen oikeasti pähkinöinä on tuo pyllistävä valokuvaaja. Luulin, että sellaisia on vain Lucky Lukessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan tykkäämään Käsityöläismuseon Facebook-sivuista ja kyttäämään josko tapahtuma järjestetään ensi vuonnakin! Kuvaustilanne oli tosiaan hauska - ainoana erona Lucky Lukeen oli, että sellaista salamavalon paukahdusta ei tullut - ehkä oli tarpeeksi valoisaa muutenkin ;)

   Kommenttisi jälkeen tekisi mieleni laittaa kuva näytille, mutta valitettavasti omat some-sääntöni estävät sen. Lasten naamat peitettynä näyttää otos jokseenkin hölmöltä...

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Me menemme tuonne heti ensi kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, päivän hyvä työ siis tehty :)

   En ollut postauksessa kovin perusteellinen, mutta vielä vinkiksi matkaaville, että museon kyljessä on kovin sympaattinen kahvila Kisälli (josta saa lounasta ainakin arkisin, ja myös eilen lauantaina). Museolippu on voimassa koko päivän, eli kahville voi poistua myös kesken visiitin!

   Museon kyljessä on myös Vartiovuoremäen iso puistoalue, jossa on kiva leikkipaikka ja kahluuallas, sekä vanha observatorio, jonka liepeiltä voi ihailla Turun maisemia.

   Poista
 3. Kiva saada lapsiperheiden menovinkkejä Suomen reissuille - tänä kesänä emme käyneetkään Suomen lounaiskulmalla, mutta mikäli ensi kesänä Muumit taas kutsuvat niin Turkuun päätynee samalla reissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että vinkit kelpaavat :) Turku on tosiaan erinomainen lapsiperhekohde, Naantalin-visiitillä tai ilman. Pitäisikin ruveta matkailunedistämisen nimissä kokoamaan enemmänkin retkivinkkejä Turkuun....

   Poista
 4. Hohoo, vanha kunnon käsityöläismuseo! Kävin tuolla kerran hellepäivänä aivan hirveässä dagen efterissä ystäväni ja hänen mummansa kanssa. Muistan vain, että ahdisti ja kaikki oli hyvin pikkuruista, pitkän ystävän pää kolisi ovenkarmeihin, ja siinä kahvilassa join pikkuruista kahvikupillista koko elämän, ettei tarvitsisi nousta tuolista ihan vielä. Hyviä muistoja! Eli ei vain lapsiperheille, soveltuu myös krapulaisille humanistiopiskelijattarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Pahoittelen ahdasmielisyyttäni - olen jotenkin olettanut blogini lukijakunnan enemmän lapsiperhe- kuin opiskelijatarpainotteiseksi, mutta mikäpä estää äiti-ihmistäkään krapuloimaan Turussa: onhan täällä sentään Suomen paras klubidisko Dynamo ;)

   Että hyvä kun vinkkasit siitäkin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...