keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Lähiöjoukkoistus

Meidän on määrä muuttaa Helsinkiin ensi kesänä. Tai jotten kuulostaisi puolueelliselta jo ensi määritelmässäni: "pääkaupunkiseudulle". Koska en pysty edistämään asiaa käytännössä, näen parhaaksi pohtia asiaa mahdollisimman paljon teoreettisesti. Toimii aina.

Tarkoituksenamme on siis täältä palattuamme muuttaa kuukaudessa itsemme vuokralle Helsinkiin, ryhtyä sitten myymään Turun asuntoamme ja kunhan se on myyty, ostaa asunto samalta koulunkäyntialueelta, jossa olemme vuokralla. Ihan iisi piisi, eikö? Pitää vain valita kaupunginosa ja pysyä siellä.

On vain yksi ongelma: pitää valita kaupunginosa ja pysyä siellä.

Koska tiedän, että blogini lukijoissa on paljon helsinkiläisiä (48% teistä sanoo Google Analytics), laskin, että voisin saada teiltä hyviä ideoita.

Sekä minun että Suurmetsurin työpaikat sijaitsevat ydinkeskustassa, eli kaikki muut kulkuneuvot paitsi auto ovat mahdollisia. Lasten koulu ja päiväkoti saisivat löytyä (lapsen) kävelymatkan etäisyydeltä, muista palveluista plussaa. Sen lisäksi prioriteetteina on:

Minä: mahdollisimman nopea työmatka.
Suurmetsuri: mahdollisimman väljäänasutulla alueella, mahdollisimman lähellä luontoa.

Minä: mielellään metron varrella eli Itä-Helsingissä.
Suurmetsuri: mahdollisimman lähellä Turkua, mielellään Espoossa.
Minä: ei Espoossa. (Älkää te 6% lukijoistani loukkaantuko.)

Suurmetsuri: mieluiten omakotitalo, tai vähintäänkin erittäin avara ja väljä asunto. Ja tilava.
Minä: pihayhteisö, jossa lapset saavat leikkiseuraa.

En näe unelma-asuntomme löytymiselle pienintäkään estettä.

Jos nyt en ihan vielä ratkaisuakaan.

34 kommenttia:

 1. Rantaradan varsi? Itse asutaan Etelä-Haagassa, josta hyvät yhteydet keskustaan (juna 9min) ja keskuspuisto lähellä. Pientaloja löytyy, jos on rahakas. Ainakin meidän kerrostalossa on myös mukava piha ja yhteisöllinen meininki. Turun motari lähtee kivenheiton päästä. Tänne siis! :)
  Radanvarresta vois löytyä muitakin vaihtoehtoja: Marttila, Reimarla, Mäkkylä (jo Espoota tosin). Tsemppiä asunnonetsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, heti tuli ihan uusia avauksia, kiitos! Rahakkuus ei nyt ehkä ihan ensimmäisenä ole meitä kuvaamassa, mutta luulen, että Suurmetsurinkin voisi saada jallitettua kerrostaloon, jos oikein hyvä asunto löytyisi.

   Ja suunta on ainakin tosiaan oikea - täytyy tutustua, kiitos!

   Poista
  2. Etelä-Haagaa mäkin olisin ehdottanut. Se kävis just teidän tarpeisiin. Ja olis sopivasti kompromissi Itä-Helsingin ja Espoon välillä. :)

   Poista
  3. Mielenkiintoista. Ainakin etäisyydeltä olisi kompromissi, mutta onko sitä myös henkisesti? Vähän pelottaa, että ollaan niin puhtaasti mielikuvien varassa - kun ei oikein pääse sinne kaduille talsimaankaan ennenkuin suurinpiirtein muuttokuorman kanssa. Mutta ainakin painavia puoltopuheenvuoroja saa Etelä-Haaga :)

   Poista
  4. Jumalattoman kallista on E-Haaga, tiedän koska mun äiti asuu siellä. Mutta toi omakotihomma vois jossain Ogelissa tai Paloheinässä ehkä jopa onnistua. Tai sit pohjoisemmassa Hämeenlinnanväylän varrella siinä Vantaanlaakson ja Malminkartanon välissä.

   Poista
  5. Siitä, että asuu Turun lähellä, saa tietty vähän maksaa. Ymmärrettävästi. :)

   Eiköhän nää oo kuitenkin kaikki ihan viihtyisiä alueita, mitä tässä on suositeltu. Ja enemmänkin varmasti löytyy. Toisissa enempi pusikkoa, toisissa kauppoja kivijaloissa. Eroina tietty hinta (etelä-länsi-akselilla kalliimpaa, pohjois-itä-akselilla halvempaa). Ja hinnan puolesta on paha mennä neuvomaan, kun siltä osin valinta riippuu aina ihan omasta maksukyvystä ja -halusta.

   Mut jos jokin teillä ei oo yhtään mielikuvien varassa, niin se on lapsiperheen arki. Ja jos siitä lähtökohdasta lähtee aluetta miettimään, niin just saavutettavuus ja koulu- ja tarhapaikat on kai aika tärkeät kriteerit.

   Haluaisin tietty itekin suositella teille Vanhaa Hertsikkaa, mut valitettavasti täällä on lähivuosina vähintäänkin hankala koulu- ja tarhapaikkatilanne. Lapsia on niin paljon. Rannan puolella ehkä parempi, Siilitien puolella ainakin vähän parempi. Niin että joukkoista seuraavaks katsaus tarha- ja koulupaikkoihin päiväkahviseudulla, niin saatte mukavasti lisää muuttujia jo valmiiks monimutkaiseen yhtälöönne! :)

   Poista
  6. Hyvä pointti! Ja eikö olisikin muuten mahtavaa, jos sellainen katsaus löytyisi ihan virallisilta tahoilta, ettei tarvitsisi olla kuulopuheiden varassa? Mutta jotenkin en näe kaupungin tarjoavan tilastoa vajaapaikkojen määrästä...

   Ja sitten kun oikein lähtee pohtimaan, niin jonkun verranhan näitä voi optimoida, mutta lopulta seilataan tuurilla. Eli jos parkkeerataan juuri sen valitsemamme koulun naapuriin ja sitten päiväkotipaikat lohkaistaan kolmannesta lähiöstä... Tähän asti ollaan aina pärjätty paikkajaoissa erinomaisesti, niin kerrankos sitten ei. No mutta, mehän emme ajattele nyt tällä tavoin!

   Poista
 2. Saatan olla puolueellinen mutta pakko tarjota Arabianrantaa. Tai laajennettuna ArToVaa (=Arabianranta, Toukola, Vanhakaupunki). On vaan hyvä. Viikinmäki on myös aika huikea, mutta vielä toistaiseksi ei omaa ihan niin hyviä kulkuyhteyksiä. Mutta Artova.. Luontoa, mutta lyhyt matka kaupunkiin. Kaikki riittävät palvelut ihan lähellä mutta myös omaa rauhaa ja tilaa. Ja aivan hillitön yhteisöllisyys. Hyvät harrastus- ja ulkoilumahdollisuudet. Espoota ei ole mutta lapsuusperäisenä Espoolaisena voin kertoa että hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tirsk tuolle viimeiselle lauseellesi, ihan salaa vaan, etten näyttäisi puolueelliselta :D

   Arabianrannassa asuu kavereita, jotka suosittavat samaa; mutta Toukola onkin mulle jo vieraampi. Jotenkin olen ehkä niputtanut nämä samaan Käpylöiden ja Kumpuloiden kanssa, että turha haaveillakaan... Jälleen: laitan tutkimuskohteisiini! Kiitos :)

   Poista
 3. Mä äänestäisin akselia Oulunkylä-Pakila-Maunula-Paloheinä. On Helsingiksi mukavan väljää, on puistoa, puuta ja piennarta, mutta kuitenkin lyhyet matkat keskustaan. Itä-Helsinki on myös hyvä, Vartiokylä ihan paras ja Puotilakin kiva. Vartsikassa on muuten ihan huippu koulukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo seutu, tai ainakin Maunula onkin Hesarissa kovassa nosteessa... Mietin vaan junamatkan päässä olevia alueita, että entä se asemalle meno sitten? Ihan aseman laidalta tuskin kun sitä omakotitaloamme saamme. Syöttölinjoja bussilla varmaan menee, mutta nouseeko äkkiä kokonaismatkan keston pitkäksi?

   Mikä Vartiokylän koulussa on erikoista, kiinnostaa? Joku erityisen huippu opettaja kenties? ;)

   Poista
  2. Haha. No siellä oli yks hyvä, mut se sai sit lapsia ja vaihtoi sittemmin koulua ;) Jäi sinne kyllä pari muutakin hyvää.

   Poista
  3. Heh, mikä nuuskijan vainu minulla :D

   Poista
 4. Kirjoittamisi lause --> En näe unelma-asuntomme löytymiselle pienintäkään estettä. No niin, eikä esteitä sitten tulekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan tietysti pitäisi oikeasti ajatella, mutta tämä oli kyllä nyt sitä kuuluisaa huumoria. Tai vähintään toiveajattelua. Mutta ehkä muuttuu todeksi jos sitä tarpeeksi hokee :D

   Poista
 5. Tietenkin tänne meidän nurkille! Täällä on paaaljon suuria, edullisia omakotitaloja ja Turkukin on hyvin lähellä. Krhm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että Marjaniemi ja Tammisalo ovat lähinnä keskustelujemme "kompromissia" tällä hetkellä, olkoonkin, että ovat väärällä puolella kaupunkia. Ja saahan niistä keskustella - ostohommat on sitten eri hommia. Ikävää kun pitää vielä joku budjettikin ihmisellä olla...

   Poista
  2. Siis Marjaniemi? Tammisalo? Anteeksi vain, mutta mitä niillä on sellaista, mitä Laajasalolla ei? Olet kuullut tämän saman virren ennenkin, mutta vielä kerran pojat:

   - Puoli tuntia ytimeen (bussi n.10 min. + metro 12 min.) eli kutakuinkin sama kuin Roihikasta, Tammarista ja Marjaniemestä
   - Kompakteja omakotitaloja, isoja rivariasuntoja ja jättikokoisia kerrostaloasuntoja
   - Helsingin hintatasoon nähden edulliset hinnat
   - Huikea yhteisöllisyys (toissapäivänä paikallisen äitien fb-ryhmän mutsit kävi jallittamassa karanneen/hylätyn koiran nakeilla kerrostalon rappuun ja soitti Hesyn paikalle)
   - Luonto joka puolella: merta, metsää, uimarantoja, puistoa. Meidän takapihalta lähtee metsäinen lenkkipolku/latu.
   - Meillä päin alle kilsan kävelytiematka kouluun, viiden minuutin kävely päiväkodille, jossa yhteensä 43 lasta.
   -Alueella voi harrastaa ainakin futista, tennistä, telinevoimistelua, muskaria, kuntosalia ja lentistä. Ainakin.

   Beat that, Tammisalo.

   Poista
  3. Ai niin:
   - Ala-aste ja yläaste, terveysasema, neuvola, kirjasto, nuokkari, hyvä ruokakauppa, luomupuoti, ruokapiiri ja neljä leikkipuistoa.

   Poista
  4. Hyvä lista on, todella. Se ainoa miinus Marjaniemeen nähden on etäisyys metroasemalle ja markettiin, mutta taktisesti bussipysäkin lähelle asettumalla toki ei ole paha tuo syöttöbussin kesto. Ja hintataso tosiaan on ehdottomasti plussaa (Marjaniemen ovet tuskin oikeasti aukeaa meille). Pidetään pohdinnoissa mukana, lupaan.

   Kunhan ei tarvitse houkutella koiria nakeilla piireihin päästäkseen :D

   Poista
 6. Helppo pääsy Turkuun löytyisi Munkkiniemi-Munkkivuoriakselilta, sieltä löytyy luontoa ja palveluita (mutta omaan pihaan saa löytyä rahaa rutkasti Munkkiniemen puolella ja ratikka ei kulke -vuoreen, niin ja päiväkotitilanne kaipa yhä huono). Yhteisöllisyyttä löytyy Käpylä-Kumpula suunnasta (mutta siellä ja Arabiassa päiväkotitilanne on karsea).

  Mun suositus ois Meilahti. Löytyy läheinen luonto (keskuspuisto vieressä, siellä voi vaikka marjastaa ja sienestää ja talvella hiihtää), rauhallinen sijainti kahden ison väylän sisällä (Mansku & Tukholmankatu), mikä siis tuntuu varmaan uskomattomalta, mutta kun astuu sisään Meikkuun, niin se liikenteen hälinä vaan katoaa. Palveluita löytyy ja käsittääkseni hyvät koulut, päiväkotitilanne ok (meidän pk on naapurikaupunginosassa, mutta sinne jaksaa meidän 3v. kävellä). Liikenneyhteydet mahtavat ihan joka suuntaan (julkiset siis). Omaa pihaa ei saa, mutta jopa meidän pikkiriikkinen taloyhtiön oma piha mahdollistaa kesäiset grillailut naapureiden kanssa, pihaviljelyn ja lapsen uima-altaan. Yksi Hkin parhaista leikkipuistoista löytyy vierestä. No joo, olen ihan äärimmäisen puolueellinen, mutta tää on kiva paikka asua (meidän ykköstarpeet on hyvä julkinen liikenne, hyvät palvelut ja kiva asunto, kaikki toimii ja nyt kun lapsi on ihan huippukivassa päiväkodissa, niin todellakaan ei pois muuteta :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos päiväkotitilannearvioista: oikeastaan en uskalla täysiä ja vielä täydempiä alueita edes ajatella, koska mehän tullaan hakemaan päiväkotipaikkoja kahden viikon kiiremarginaalilla, eli saadaan viimeiset heittopussipaikat jostain mistälie. Niin, sitä en nyt ajattele.

   Ja tiedätkö Meilahti oli meidän ensimmäinen ajatuksemme, kunnes Suurmetsuri pakitti omakotitalohaaveeseensa. Kuulostaa ihan täydelliseltä. Se olisi täydellinen! Voih.

   Poista
 7. Luonnollisesti suosittelen lämpimästi Itä-Helsinkiä. Olette toki täällä meidän lähiössä vierailleet, emmekä ehkä lumonneet arkitehtuurilla tai kivijalkakaupoilla, mutta esim. vanhalla puolella on nämä kaikki, ja lisäksi yhteisöllisyyttä, kätevät kulkuyhteydet ja siedettävä pk- ja koulutilanne!
  Harmi, että me emme enää ole täällä silloin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mullehan Idän helmeä ei tarvitsisi mainostella, vaan sinne suuntaisin liput liehuen. Mutta.

   Ja siis nytkö teidän lähtö sitten alkaa varmistua ja ettekö te kuitenkin vain jonkun lyhyen ulkomaankeikan käy heittämässä? Eli takaisin tulette, vai, häh?!

   Poista
 8. Musta hevonen: Vantaa, Kartanonkoski, rivari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin musta hevonen, kiitos! (Olen vähän yllättynyt ettei kukaan ole tullut loukkaantuneena markkinoimaan mulle Espoota. Ehkä loukkaantuivat lopullisesti). Vantaa kiinnostaisi mua henkisesti enemmän kuin Espoo, mutta kun on geograafisesti väärällä puolella. Ja jos argumentoin kuntarajojen ylittämistä yhteen suuntaan, pitänee hyväksyä, etten voi esittää niiden ylittämistä toiseenkaan suuntaan. Tämä ei ole mitään kevyttä neuvonpitoa tämä.

   Poista
 9. Kuinka paljon teillä on rahaa? Ostatte Kumpulasta idyllisen puutalon isolla pihalla ja kuljette naapurilta lainatulla laatikkopyörällä ensin lapset tarhaan ja itsenne töihin :) (se on oikeasti tosi ihana alue ja täyttää kaikki muut kriteerit paitsi ei ole lähellä Turkua. Mutta kallis se on).

  Arabianranta on hyvä myös. Lyhyt matka keskustaan, luontoon vielä lyhyempi. Paljon lapsiperheitä ja yhteisöllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukka aloitus, mutta en nyt silti kerro paljonko meillä on rahaa :D Sen tietää, että nykyisen asuntomme oletetulla kauppahinnalla saa pienehkön kaksion Kalliosta. Ihan todellinen lainanlyhennyskykymme ja -halumme ei vielä ole selvillä, mutta se lienee, että niille kalleimmille alueille meidän ei kannata tahtoa, ettei tule paha mieli :)

   Arabianranta saa ääniä, merkitään muistiin. Mutta eikö sekin ole kallis? (Tai no, mikä sitten ei ole niillä etäisyyksillä rautatientorista.)

   Poista
 10. Vanha Herttoniemi. Sieltä saa omakotitalonkin, tosin todennäköisesti huonokuntoisen ja metrokin on lähellä. Ylempänä ehdotettu Laajasalokin on tosi kiva ja kohtuuhintainen. Jos ne onnistuu rakentamaan vielä ne Kruunusillat suoraan keskustaan, niin voi kulkea työmatkansa meren päällä. Mun mielestä se on plussaa. Ja Espoossa on kaikista parasta maailman kaunein työmatka eli Länsiväylä, mutta kun metro tulee maan alle, niin sekin onni loppuu, eli ei sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä Laajasalon houkuttelevuus kasvaisi sillan myötä (ja nousisi alueen arvokin) eli tässä voisi yrittää tienata sillä. Tosin Suumetsuri puolestaan yrittää myydä minulle Espoota tulevalla metrolla, mutta "joidenkin vuosien kuluttua" -visiot eivät riitä minulle tässä kohtaa. Tiedän, hyvin lyhytnäköistä.

   Ja Länsiväylän alkupätkä eli se sillan ylitys on kieltämättä kaunis, mutta haluan silti pitää itseni pois siltä reitiltä. Kuten myös kehiltä. Etenkin kehiltä.

   Mutta Vanha Herttoniemi, kyllä. Epäilen, että blogini 48% helsinkiläisosuudesta 85% asuu Itä-Helsingissä, mutta siksipä sinne olisikin hyvä tulla. Pitää vain saada tuo Hitachikin ymmärtämään se :D

   Poista
 11. Vantaalla on muuten myös sellainen paikka kuin Rajakylä, josta me oltiin kiinnostuttu asuntoa ostaessamme. Lähellä metroa ja aika idyllinen pientaloalue, kohtuuhintainen, mutta siis Vantaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roger, ihan kuin olisin siitä joskus kuullutkin. Mutta kuntarajat ovat - toistaiseksi - ongelmallisia. Katsotaan koskas sitten otetaan realismiargumentit kehiin :D

   Poista
 12. Huomaan vaimoni lobbaavan aktiivisesti Laajasaloa, eikä syyttä. Mutta pakko sanoa, että ei ainuttakaan huonoa ehdotusta ole vielä tullut. Hieman ihmettelen Suurmetsurin innokkuutta Espooseen ja Itä-Helsinki epäluuloisuutta, sillä muistelisin Senór Hitachin edellisellä Helsinki-kaudellaan olleen Itä-Helsingin kantavia voimia harrastuksineen ja muineen. Ja asuuhan Itä-Helsingissä myös Suurmetsurin kavereita.... toki Suurmetsuri on pitänyt aikanaan kortteeria myös Eirassa. Mutta siis jos ei itään ja omakotitaloonkin pitää päästä (eikö Hitachilla ollut jo joku talomallikin mielessä?!?!) niin sittenhän sitä on lähdettävä pohjoiseen. Sieltä vaan kulkuyhteydet on sitten vähän paljon heikommat. Asuttiin silloin vesivahinkopaossa Pohjois-Haagassa ja se oli kyllä erittäin jees. Ja silloin aikanaan asuttiin Kumpulassa, joka on kyllä Laajasalon jälkeen Helsingin toiseksi jeppiksin alue, mutta se ja Toukola on kyllä aika tiukoissa hinnoissa. Arabianrannassa ei paljon pientaloasumista ole tarjolla. Mutta siis jos pysytellään hinnallisessa realismissä ja haetaan vielä positiivista hintakehitystä, niin mun mielestä Maunula on "pleis-tu-pii". Jos olis tossa ylimääräistä rahaa pyörimässä, niin ostaisin sieltä sijoitusasunnon nyt. Seuraava Käpylä hinnannousussa. T: Antti Elefantti

  VastaaPoista
 13. Joku ehdotti Etelä-Haagaa, mutta mä ehdotan vieressä olevaa hieman edullisempaa Pohjois-Haagaa. Yhteydet on hyvät eri suuntiin junalla ja bussilla, myös poikittain. Turun motarille pääsee ja Pasilaankin kätevästi, jossa voi vaihtaa Turun junaan. Keskuspuisto on lähellä ja muutenkin hyvät liikuntamahdollisuudet. Useita hyviä päiväkoteja ja ihan mahtis koulu. Palveluita löytyy itse alueelta ja lähellä on myös kauppakeskus Kaari. Miinuspuolena mainittakoon, että isot asunnot voivat olla kiven alla, vaikka niitä onkin rakennettu viime vuosina lisää.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...