keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Kun Liina niin minäkin

Blogi-esikuvani ja sieluni sisar Liina valitteli aiemmin tänään bloginsa likikuolemaa ja lupasi tehdä paluun postaamalla joka päivä marraskuun ajan johonkin neljästätoista blogistaan. Ja kun sanoin, että kun Liina niin minäkin, tarkoitin että minäkin aion voivotella blogini terminaalivaihetta. En postata marraskuun jokaisena päivänä, mutta jos nyt edes tänään.

Kävin nimittäin lenkillä, toiveikkaana, koska samainen Liina väitti, että sitä seuraavassa euforiassa on hyvä kirjoittaa blogia. Euforiaa ei tullut, mutta kenties puoli tuntia lisää hereillä. Otan sen.

Ja syksyn ensimmäiselle (kuinkakohan monta kertaa niitä voi kutsua syksyn ensimmäisiksi) lenkille jouduin, koska en päässyt futistreeneihin oltuani eilen työmatkalla. Näemmä minulle varattujen iltojen laskuri toimii Suurmetsurin päässä niin automaatiolla, ettei tästä edes tarvinnut keskustella vaan Hitachi saapui kotiin vasta harkkareitteni jo alettua. En toki vaivautunut kysymään oliko kyseessä tahallisuus vai vahinko, vaan kirjoitan spekulaationi mieluummin Internettiin. Onneksi voin olla vakuuttunut siitä, että Suurmetsuri entisen yleisöni tavoin on täysin unohtanut blogiharrastukseni. (No et sinä, äiti. Tiedän.)

Mutta jottei ihan metabloggaamiseksi menisi, kerronpa vaikka sitten siitä eilisestä työmatkastani.

No niin. Olin siis työmatkalla. Oikein ulkomailla. Tukholmassa, ja niin hyvin ohjelmani suunnitellut, että kokousten välissä ehdin piipahtamaan sekä Fotografiskassa että Medelhavetsmuseetissa, jonka olemassaolosta en aiemmin ollut ollut missään määrin tietoinen. Ja siinä missä olen tänä syksynä ollut monissa kulttuuririennoissa vähän kyynisen epäkiinnostunut, nämä molemmat toimivat aivan erinomaisesti. Fotografiskassa nyt toki oli aika takuuvarmaa kamaa: Martin Schoellerin jättimäisiksi suurennettuja kasvokuvia, jotka paljastivat, että ei, meikki ei todellakaan peitä todellista ikääsi, Donatella Versace (vaikka tokikaan siihen ei tarvita kaksimetristä kasvokuvaa, mutta kuitenkin) ja Magnus Wennmanin dokumentaarisia kuvia pakolaislapsista vuoteissaan (tai pahveillaan) karun kirjallisin kuvauksin varustettuna. Ruotsalainen tuutulaulumusiikki oli mielestäni hieman tarpeeton lisä, mutta poistuin silti näyttelystä ajoissa, että kehtaisin mennä vielä kokoukseeni näyttämättä Donatella Versacen meikkaamalta.

Anteeksi, meneepäs nyt henkilökohtaiseksi. Ei mitään henkilökohtaista Donatella!

Värimerenmuseoon eksyin sekoillessani remontissa olevan Nationalmuseetin tilapäissijaintia kohti, ja huonosti googlattuani sen olevan jo suljettu. Lähinnä minua houkutti museon ravintolaksi mainostettu Bagdad Cafe, josta saikin aivan mainiota feta- ja munakoisorörasalaattia. (Röra. Mikä hieno sana, mikä hieno konsepti.) Mutta kahviossa istuskellessani ja Hercule Poirotia Egyptissä pohdiskellessani päätin tehdä nopean iskun kokoelmien puolelle ennen Arlanda Expressenini lähtöä. Olkoonkin, että siellä olisi ne samat etruskien pienoisveistokset kuin kaikissa muissakin vastaavissa museoissa.


Papin pää Palmyrasta, 150-200 eaa. Palmyra, jossa en koskaan ole käynyt - merkittävä vaikuttaja elämässäni.

Mutta koska tämä kyseinen kokoelma oli sopivan pieni, kerrankin keskityin tutkiskelemaan esineitä, enkä vain suorittamaan huonetta toisensa perään. Ja pistäähän se miettimään näiden muinaisten kulttuurien aarteiden määrää, että johonkin Pohjolan perukoille riittää tällainen kokoelma. (Eikä vain toisille pohjoisille perukoille British Museumiin.) Ahdistusta aiheutti Palmyra-huone, johon oli ruotsalaisen tunnollisesti kerrattu ISISin tuhovietti alueella.

En oikeastaan halua puhua siitä.

Mutta lapsiperhematkaajille vinkiksi: lisätkää tämä ohjelmaanne seuraavan Junibackenin reissun kylkeen. Museon koko Egypti-osuus oli toteutettu lapsivieraita ajatellen, ja hienon esillepanon lisäksi "hautakammiossa" oli oikein vaikuttava mediapöytä, jossa saattoi tarkastella kokoelmassa olevan muumion kääreitä, arkkuja ja läpi- ja poikkileikkauksia. Onneksi paikalla ei ollut lapsia häiritsemässä leikkiäni.

Kas noin, eihän se ollut ollenkaan vaikeaa. Kirjoittaa ainakaan. Kiitos vaan Liina!

4 kommenttia:

  1. Todellakin! Kiitos MINÄ! Hirnuin aivan holtittomasti läpi tekstisi, ja olin muutoinkin riemusta litteä - mahtavaa. Ja kaikki tämä minun ansiostani! Melkein meni olkapää sijoiltaan kun läiskin itseäni selkään.

    Vaan ei, kyllä sun on otettava tää ihan tavaksi. Voit pitää tätä haasteena.

    Ensi kesän Tukholmavisiittiä ajatellen tämä ehdottomasti korvan taakse. Junibackenin yritän unohtaa ensi vuonnakin. Hups vain.

    VastaaPoista
  2. Ei se haittaa, vaikka kirjoittaisi vähän harvemmin, yleisö ilahtuu silti (äidistä puhumattakaan).

    Me harkittiin Medelhavsmuseetia nyt syyslomalla, hyvä kuulla, että se olisi hyvä vaihtoehto - päädyttiin Historiska museetiin, joka oli sekin hyvä lapsiperhevaihtoehto, niillä on paljon viikinkikamaa. Tosin jos lapset osaisi ruotsia (tai englantia) niin siitä saisi vielä enemmän irti, mutta toimi se näin simultaanitulkkauksellakin.

    VastaaPoista
  3. Otsikon perusteella odotin jo jotain ultramaraton-haastetta. Blogin päivittäminen tuntuu yhtä työläältä, en lupaa yrittää.

    Luettiin Herra Hakkaraisen Seitsemän maailman ihmettä. Muumiot aiheutti hieman painajaisia, kunhan trauma haalenee, voisi hyvinkin harkita retkeä tuonne.

    Kiitos. Kirjoita taas!

    VastaaPoista
  4. Tähän pisteeseen on tultu, että edes kommentteihin en vastaa. Nyyh. Vaikka ne yhtä paljon elleivät enemmän ilahduta kuin aiemmin. Nopastihan niistä pääsee tällä käytöksellä, ei tarvi nyyhkiä.

    Niinpä: ajattele Liina, mitä kaikkea hyvää olet saanut tähän maailmaan! Minun Neon Beast -huivini, minut puolimaratonille ja tämän postauksen! Olet suuresti liikuttanut minua.

    Ja kiitos myös Emilia ja Jennijee, oikeasti lämmittää paljon, että olette siellä, vaikken sitä viitsi kertoa ajallaan. Ja kyllä se Välimerenmuseo on varmasti hyvä myös lasten kanssa. Riittävän pieni - ja voit Jennijee pelotella ne lapset hiljaiseksi muumioilla uhkailemalla hyvän aikaa visiitin jälkeen!

    Kerran kuussa bloggaus. Siinäkin jo haastetta!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...