torstai 12. huhtikuuta 2012

Pähkinäpyörykät

Bloggaan ruoasta harvoin, koska harvoin koen omaavani järin erikoisia reseptejä. Muutama kaverilta pöllitty nerokkuus kuitenkin on jakamisen arvoinen, esimerkiksi ja etenkin

Pähkinäpyörykät eli kasvissyöjän lihapullat, johon tarvitset

4 munaa
2,5 dl juustoraastetta
1,25 dl raejuustoa (eli pikkupurkki)
2,5 dl hienonnettua pecan-pähkinää - tai mantelirouhetta
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa (tai vähemmän...)
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattua salviaa
ja
2,5 dl Italian seasoned bread crumbs, tai jos et satu asumaan Amerikassa, seuraavaa:

neljä palaa Ruispaloja (kaksi "paria")
1/2 tl kuivattua persiljaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkosipulijauhetta
kuivattua oreganoa ja basilikaa (1/4 tl)

Tomaattikastiketta (esim. kaupan purkista ja tomaattimurskasta yhdistämällä)
Vielä vähän juustoraastetta


Tässä raaka-aineet. Reseptissä sanotaan neljä munaa, jääkaapissa oli kolme. Juustona käytin kuivaksi menneen kermajuuston, lajilla ei liene väliä. Viitseliäämpi tekisi tomaattikastikkeen itse, tämä ei (tällä kertaa). Reseptin antajan mukaan pecanista tulee mehevämmät pullat, me emme tiedä kuin mantelisista.

Ohjeet:

1. Valmista ensin leipämurut (tein kaksinkertaisen satsin ja jätin puolet jääkaappiin.)
Laita leipä ja mausteet tehosekoittimeen, hienonna pieneksi.


Varoituksen sana, että mies hajoitti sauvasekoittimemme leipää hienontaessaan, eli yleiskone lienee tarpeen "bread crumbsien" valmistukseen. (Jos asut Amerikassa, voit osaa leivänmurut kaupasta ja ruokalajista tulee vieläkin nopeampi valmistaa.)

Sur sur.


2. Nyt: laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

3. Sekoita yhteen munat, juustoraaste ja raejuusto, vatkaa kevyesti. 

4. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli, pähkinähake, valkosipuli, suola, basilika ja salvia.

5. Lisää joukkoon leivänmurut.


Valmis taikina näyttää tältä.

6. Muotoile palloiksi ja laita laakeaan voideltuun astiaan. Jätä reilusti väliä, sillä pullat turpoavat uunissa.

7. Kaada päälle tomaattikastike.


8. Paista 35-45 minuuttia 200 asteessa. Voit lisätä juustoraastetta puolen tunnin tietämillä. Ruoka on valmista kun pullat ovat kiinteitä ja kastike sakeutunut.


Reseptin määrästä tuli kaksi tällaista vuokaa, neljälle nälkäiselle aikuiselle tai neljän hengen perheelle kahdeksi ateriaksi.


Tarjoile esimerkiksi pastan kanssa. Mums mums.

Tämän ruokalaji parhaus piilee siinä, että se on ruokaisa ja proteiini tulee pähkinöistä (ja maitotuotteista). Lisäksi se on selkeästi "ruokalaji", ei lisuke tai kastike, kuten usein kasvissoosit tuppaavat olemaan. Ja meillä siitä harvinainen, että sitä syö ihan koko perhe - jopa esikoinen kunhan sanoo niiden olevan "tavallisia" lihapullia.

Valmistukseen meni 30 minuuttia (valokuvien lavastuksineen, mutta ilman lapsia keittiössä) ja toinen sama uunissa, eli ei ihan arkiruokaa minun mittapuillani. Mutta kannattaa kokeilla.

Kiitokset reseptistä lähtevät Ogeliin, tätä on tehty monesti! Thanks!

Niin ja tältä keittiö näyttää siinä kohtaa kun ruoka menee uuniin.


5 kommenttia:

  1. Onpa hyvänkuuloinen resepti! Kokeilen heti, kun päästään lapsen maito- ja kananmuna-allergiasta :) (ei sulla olisi vegaanireseptejä?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla (paitsi siitä allergiasta)! Vegaanireseptejä ei taida olla mitään kertomisen arvoisia... Meillä se mitä lihankulutuksessa voitetaan, maitotuotteiden menekissä hävitään ;)

      Poista
  2. Crowmoor onkin se piristävin elementti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Crowmoor on erinomainen ruoanlaittoviini, toden totta :D Pisteet tarkkaavaiselle lukijalle!

      Poista
  3. Kiitos mahtavasta reseptistä! Varioin sen verran että lisäsin mausteeksi kosolti jotain perus curryseosta. Kastikkeeseen Mutti -tomaattimurskan kaveriksi puolisen litraa kermaa, kaksi pussia pakastepinaattia, juustoraastetta ja v****ti currya. Hyvä että jaksoi alkaa sunnuntain ratoksi värkkäämään, vaikka hilkulla oli tehdä jotain vanhaa tuttua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...