perjantai 18. marraskuuta 2011

Mikä niissä kestovaipoissa mättää?

Tämä on tuotepostaus. Tämä ei ole maksettu mainos Cottonbabiesilta, mutta sen pitäisi olla – sen verran hartaasti olen heidän lippuaan kantanut viimeisen kolmen vuoden aikana. Aihe ei kenties kiinnosta monia lukijoitani, mutta jos vaikkapa joku sattuisi googlaamaan "mistä hyvä kestovaippa", niin löytää tiensä tänne.* Tervetuloa kestovaippaetsikot!

Kuivaksi puolessa päivässä (kun kone linkoaa 1400 kierrosta).

Olen ihmetellyt miksi kestovaippailua pidetään ajatuksellisesti niin vaikeana. Okei, niitä on monia erilaisia – kaikkia tuotteita on. Ja kaikista tuoteryhmistä löytyy huonoja tuotteita. Joo, joutuu käsittelemään kakkaa – näyttäkää vaipanvaihtaja, joka ei joudu. Joutuu pyykkäämään. Niin joutuu. Ja joutuu kantamaan likavaipat kotiin. Ei kukaan heitä niitä kahvilassa vaihdettuja vaatteitakaan roskikseen.

Yhden vasta-argumentin myönnän auliisti: vaihtoväli on lyhyempi kuin kertseillä, siitä ei pääse mihinkään. Vaippa vaihdetaan meillä päiväsaikaan noin kolmen tunnin välein. Tämä ei minusta ole ongema (en tykkää pitää lasta pissaisissa kertseissäkään), mutta yön yli kestävän kestovaipan löytäminen on haastavaa, eli siinä on tuotekehittelyn paikka. (BumGeniuksen bambusisävaippa kyllä imee, mutta on lotisevan märkä aamulla, eli voisin kuvitella, että ei ole niin kivan tuntuinen päällä.)

Moni näitä argumentteja esittävä ei ole kuitenkaan edes kokeillut kestoja. Jos on, niin huonoja. Näkisinkin, että ongelma liittyy kestovaippojen imagoon, joka yhdistyy johonkin luomuhamppukantoliinataaperoimetysvanhemmuuteen. Ajatellaan, että niiden käyttö vaatisi hirveän suurta rakkautta vaippojen kanssa nykertelyyn ja kodinhoitoon. No ei vaadi.

Niitä säilytetään laatikossa tähän tyyliin.
Meillä homma menee näin: vaippoja on vajaa kaksikymmentä, käytön jälkeen ne heitetään ilmavaan pyykkikoppaan (en esipese, mutta kakat huuhtelen pönttöön). Pesukone pyörii kahden-kolmen päivän syklillä (siinä samassa koneessa pestään vaaleat 60° eli vauvanvaatteet, pyyhkeet ja lakanat). Yli kahden yön reissuille otan kertsit.

Kokeilin esikoiselle eri vaippamerkkejä, mutta BumGeniuksen onesize on osoittautunut lyömättömäksi monellakin tapaa:

1. Joustavat säädöt ja napakka istuvuus, falskaa harvoin.

2. Helppo käyttää: ensin asetetaan täyte kuoren sisään. Sitten on valmista. Mieskin osaa. Päiväkotiin veimme valmiiksi täytettyinä.

3. Ei ammu kakkaa selästä niskaan, kuten kertsit. Miellyttävä materiaali ja kangas tuntuu (melko pitkään) kuivalta vauvan ihoa vasten.

4. Pitkä käyttöikä: mennyt meillä kaksikuisesta vaippaiän loppuun asti.  (Valmistajan mukaan 3–16 kiloa.) Samat vaipat ovat olleet käytössä kahdella lapsella, yli kolme vuotta joka päivä. Jos uuden hankintahinta onkin reilu 20 euroa, niin kyllä rahoille saa myös vastinetta.

***

Valitettavasti kaikki kestovaipat eivät ole yhtä hyviä ja vaippojen vaivalloinen maine estää monia edes kokeilemasta. Project Mama esittää että
"jos kestovaipat olisivat toimiva vaihtoehto ja käyttäjäkunta laajenisi, markkinoille tulisi kilpailua ja se taas parantaisi vaippojen laatua innovaatioiden kautta."
Olen samaa mieltä virkkeen loppuosan kanssa. Mutta mielestäni se on nyt jo toimiva vaihtoehto. Tsekkaa pyllynero jos et usko!

Ugh, olen mainostanut.

* Edit 12.20. Testasin tuota googlausta. Ei tullut osumaa. Sen sijaan Google ehdotti: "Katso englanninkielestä käännetyt tulokset haulle: mistä hyvä kestovaippa (what a good life jacket)."

2 kommenttia:

  1. Kiva! Allekirjoitan ihan kaiken, paitsi tuosta merkistä mulla ei ole mitään kokemusta. Liekö sitä oli saatavillakaan kun noitten pyykkejä pyöriteltiin... Mutta siis joo, ei se kovin vaikeaa ollut ja hyvin toimi ja hyvä mieli jäi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hanna kompista! Listalle olis tosiaan voinut lisätä kohdan 5: Hyvä mieli ja hiukan parempi eko-omatunto :) (Mut sen saa tietty muillakin toimivilla tuotteilla ;))

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...