lauantai 5. marraskuuta 2011

Ain laulain työtäs tee

Meillä leikitään mielikuvitusleikkejä. Paljon. Bussilla matkustamista, lääkäriä, eläinlääkäriä, kauppaa, autokauppaa, koulua, vauvaa – kyllästymiseen asti vauvaa. Ja prinsessaa tietysti. Ennen olin kuningatarha, nykyään vain kuningatar. Kuningas on usein töissä. (Auts.) Meillä vierailee myös mielikuvitusystäviä, mutta ne eivät vielä riitä leikkikaveriksi, niistä yleensä vain keskustellaan.

Kolmevuotiaan mielikuvitus näyttäytyy myös omassa laulutuotannossa. Esikoisen lauluissa on tarinallinen kaari, eli joku teema, johon poimitaan uusia aiheita, yleensä siitä mitä ympärillä on. Niissä on myös kertautuva sävel, jossa voi olla muistumia tutuista lauluista ja ihan omaa sävellystä.

Lauluja lauletaan rattaissa (nykyään laudalla), polkupyörän takana, usein autossa – liikkuminen, tai siis kenties paikallaanolon tylsyys, inspiroi lasta laulamaan. Täten laulut kestävät myös pitkään, usein niin kauan kuin matkakin jatkuu.

Tänään kotimatkalla autossa lauleskeltiin tällaisia:

Tulee talvi ja kylmä ja jää
Ja sulle jää
Ja mulle jää
Ja tulee talvi ja Gaian silmä
[…]
Ja me mennään uuteen kotiin
me muutettiin vanhasta kodista
se jäi sinne naapurille
minä haluaisin mennä sinne
ja tulee talvi ja tulee talvi
Kirjoitin sanat muistiin jälkeenpäin eli säkeet eivät ehkä tulleet juuri tässä järjestyksessä, mutta kovasti pinnistelin puuroaivojani painaakseni edes muutaman värssyn mieleen. Kotona pyysin laulamaan laulua uudelleen – mikä puolestaan on vähän keinotekoinen tilanne – ja sain kirjattua ylös seuraavan biisin:

Tulee talvi, tulee talvi, tulee jäätä jäätä jäätä
sitten tulee isä, äiti nukkumaan,
nyt mennään kaikki nukkumaan
kylmä on ja aina
sitten alkaa tulla talvi näin
tulee talvi
tule jo peiton ja makuupussin alle
tulee jää aina
ja sitten yksi jäi pois
yksi jäi pois
ja sitten kolmannen tuli tänne, ei
ja kun me mennään pihalle
ja jää
ja tulee jää
sulle jää
aina mulle jää
ja sitten tulee joo-joo-joo-joo joulu näin

Uusi ilmiö viime päiviltä on absurdi tajunnanvirtapuhe, eli mahdollisimman mahdottomien juttujen keksiminen. Tänään valmistelin iltapuuhia tutulla litanialla: "No niin, sitten iltapesulle ja hammaspesulle ja pissalle ja sitten yöpuku päälle..." Ja lapsi jatkoi: 

"Ja sitten mennään kakkalle ja sitten kakataan pussiin [jep, kakka- ja pissajutut ovat täällä] ja sitten mennään tauluun piiloon ja sitten mennään katolle ja laitetaan sortsit päälle [...]Ja sitten mennään kirjastoon ja sitten mennään laatikkoon ja sitten mennään matkalaukkuun ja sitten mennään lentokoneella [Malesian-serkun] luo ja sitten litistytään ja..."

Lapsi on keksinyt myös toiveammattinsa. (Ja hyvä niin, koska eikös sillä aina kuulu lapsia kiusata: "No pikku-Pentti, mikäs sinusta tulee isona?") Se on laulaja ja lääkäri. 

Ja miksi ei, Dr. Alban näytti hienon esimerkin miten yhdistää ne kaksi. Sanoituksia tuntuisi ainakin irtoavan.

2 kommenttia:

  1. Hehee. En malta odottaa, kun kaksoset pääsevät vauhtiin. Toivottavasti ne puhuu suomea eikä tanskaa. Mun puuroaivot kun ei varmasti kolmen vuoden kuluttua enää ymmärrä mitään..

    VastaaPoista
  2. Eikä, ihan mahtavaa kamaa.

    Teidän esikoisen suusta on peräisin myös meidän perheen lentävien lauseiden helmi, ravintolassa (muistaakseni ihan riittävän kovaäänisesti) lausuttu: Kakkalle mennään!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...