perjantai 4. toukokuuta 2012

Päivän suositus: Turun pääkirjasto


Jos jossain Turussa on viime vuosien aikana onnistuttu, niin pääkirjaston remontissa. Uudisrakennuksella saatiin keskeisimmälle paikalle kaupunkia epäkaupallinen julkinen tila, jossa on kutsuva arkkitehtuuri, pitkät aukioloajat ja mainio kahvila, jossa mukava henkilökunta, terassi, lämmintä ruokaa myös "lounasajan" jälkeen ja A-oikeudet.

Uudessa kirjastossa yhdistyvät lehtienlukusali, lastenkirjasto ja musiikkikirjasto, jotka ennen oli ripoteltu eri puolille keskusta-aluetta. Ilman mitään tilastoja uskallan väittää, että kirjaston käyttöaste on korkea. Väitän myös, että taidehankinnoissa eivät menneet rahat hukkaan.


Mikä parasta, rakennuksessa on huomioitu lapset - ja jopa nuoret.

Lapsille on tilava leikkialue, erilaisia lukunurkkauksia, seurapelejä sekä hiirilainausrobotteja, jotka nauravat kun laina on mennyt läpi. (Sukupuolisensitiivinen sivuhuomio, että automaatteja on kaksi: toisessa hiirellä on hame. Me lainaamme kirjat tietenkin tyttöautomaatista.)


Kun asiaa rupeaa miettimään, niin on todella vaikea löytää lämmintä, vessoilla varustettua oleskelupaikkaa, johon voi mennä viettämään aikaa lapsen/lasten kanssa. Ilmainen, viihtyisä tila, joka ei perustu ostamiseen. Ei sellaisia ole.

Eli kun kohdalle sattuu ohjelmoimaton yksinhoitovuoro menen mielelläni kirjastoon. Tänään nappasin tytöt päiväkodista, hurautimme bussilla keskustaan ja menimme kirjastoon. Luimme, lapset leikkivät. Esikoinen pelasi erän Afrikan tähteä vieraan pojan ja hänen äitinsä kanssa: hävisi tyynesti ja sanoi "Kiitoksia peliseurasta." Söimme kasvislasagnea päivälliseksi ja tulimme iltapuuroksi kotiin. Kympin päivä.

 

Puristiystäväni sanoo, että leikkialue opettaa lapset vain riehumaan kirjastossa. Minä väitän, että riehuminen on ikäsidonnaista (eikä ne riehu: korkeintaan vähän hihkuvat, itkevät tai juoksevat), oppivathan kuitenkin käymään kirjastossa. Ja lasten puoli on eristetty muista osastoista melko hyvin. Meistä ei siis tarvitse ei-lapsellisten kärsiä kuin kahvilassa.


Niin ja sieltä saa lainata kirjoja.

3 kommenttia:

 1. Jep, Turun kirjasto ON ihana! Vaikken edes sielläpäin asu, niin olen vieraillut useamman kerran kirjastossa.

  VastaaPoista
 2. Turussa on paljon ihanaa, mutta tämmöinen Pois Muuttanut kaipaa kyllä kirjastoa lähes tulkoon eniten. Niisk.

  VastaaPoista
 3. Siinä rakennuksessa on kyllä saatu kaikki kohdilleen. Kannattaisi muiden ottaa mallia.

  Pääkirjasto Pasilassa? Ei sellainen vain toimi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...