tiistai 16. huhtikuuta 2013

Takapenkkidilemma

Kuinka saada kolme lasta turvaistuimissa viisipaikkaiseen autoon? Tämä herätti kiinnostusta.

Itsekin yritin taannoin hakea aiheesta tietoa, joutuen keskusteluketjuihin teemalla "tila-auto vai minibussi". Me emme halunneet kumpaakaan.


Eli ilman kenenkään sponsorointia mainitsen nyt ihan nimeltä tämän kombon, mikä meidän autoomme (VW Passat) sopii.

Kuskin takana on kuopuksen Maxi-Cosi CabrioFix (kirjoitan nyt nämä tuotenimet niinkuin he ne kirjoittavat - antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä tekevät), kiinnitetty isofix-jalustaan. Tämä siksi, että turvakaukalon saisi näppärästi kulkemaan autoon ja pois. (Kahden edellisen kanssa ollaan pelattu vyöistuinten kanssa, mutta nyt yritettiin maksimoida käyttömukavuutta.)

Keskipaikalla BeSafe iZi Comfort (9-18 kg), jonka saa pysyvästi auton vöillä kiinni, ja lapsi kiinnitetään istuimen omilla viisipistevöillä.

Pelkääjän takana esikoisen Maxi-Cosi Junior Maxi (15-36 kg) - nimeltään siis tosiaan "Junior Maxi" vaikka oli kokoluokkansa kapein. Tämä on ainoa, joka pitää kiinnittää auton vöillä, ja pikkuisen tiukkaa on saada käsi kahden istuimen väliin, mutta istuinta voi onneksi vetää hiukan ulos ja sitten tuupata takaisin kun vyö on kiinni.

(Ja kyllä, ollaan matkustettu tällä kombolla ihan jopa yhden kerran. Katsellaan sitten parin kuukauden päästä, että onko tosiaan mukavaa ja kätevää. Tai ehkä en vain koskaan enää poistu kotoa yhdessä kaikkien lasten kanssa.)

Kuva-arvoitus: Näyttää kuin pahvilaatikolla olisi jalat. Mutta mitä outoa on jaloissa?

Olen jopa näppärästi laskenut, että vuoden päästä kun kuopus siirtyy pois kaukalosta, hän pääsee tuohon keskipenkille, ja keskimmäinen saa jo siirtyä seuraavan kokoluokan istuimeen, eli samanlaiseen kuin esikoinen. Ja kun kuopus sitten joskus aikoinaan pääsee seuraavan tason istuimeen, ei esikoinen tarvitse enää istuinta lainkaan.

Ta-daa! Näin on siis paikatettu takapenkkimme tästä hamaan tulevaisuuteen. Kunhan ei muista syistä* tulisi tarvetta autonvaihtoon.

* Muu syy = mies. [Kerroin tänään miehelle tarinaa, kuinka ystäväperheemme on muuttamassa monen vuoden jälkeen maailman toiselta puolelta takaisin Suomeen. Saapuvat liki vuorokauden matkustamisen jälkeen kolmen lapsen kanssa Helsinki-Vantaalle, josta perheen isä lähtee kohti Jonkkaa hakemaan uutta autoa, äiti toiseen kaupunkiin kokoukseen, ja isoisä tulee noutamaan lapsia. - "Ai jaa? Minkä auton he ostivat?" kysyi mies.]

**

Kuva-arvoituksen vastaus: Jaloissa - siis esikoisen jaloissa - on housut! Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Olen pitänyt esikoisen kaapin pohjalla perintöhousuja ajatuksella että "jos kuitenkin". Yleensä sitten viikkaan nämä koskemattomina keskimmäistä odottamaan. Mutta nyt sieltä löytyi nämä "farkut", paljettikoristellut vaaleanpunaiset sammarit.

Toivoa on tälläkin saralla.

19 kommenttia:

 1. Heh. Mulle tuli heti mieleen, että syy mahdolliseen auton vaihtoon voisi olla takapenkin neljäs matkustaja. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaahhhahahhaaagnhgh... Huh. Ei käynyt mulla edes mielessä. Mutta ei, enpä usko, että ruvetaan minibussikansalaisiksi...

   Poista
 2. hahaa, mäkin ajattelin sitä neljättä matkustajaa :)

  Meidän Ford Mondeo -farmarissa on suhteellisen hyvin (= ovet mahtuu nippa nappa kiinni jne) mahtuvat Britaxin istuimet. En kyl muista niiden tarkempia nimiä, mut vauvan kaukalo sellaisessa auton vöillä kiinnitettävässä jalustassa on pelkääjän takana, keskipaikalla isoimman istuin (auton turvavöillä kiinni) ja kuskin takana keskimmäisen istuin (istuin auton turvavöillä kiinni ja lapsi istuimen vöissä). Lisähaastetta tuo kaksimetrinen mies, jonka pitää saada aina ajaessaan penkki mahd. taakse. Siksi vauvan kaukaloa ei voi laittaa kuskin taakse. Isoimman turvavyö on helppo laittaa kiinni, kunhan laittaa sen ennen vauvan kaukaloa, koska siinä on vastassa silloin vaan se jalusta.

  Sen verran toimiva toi meidän systeemi on, etten menetä hermojani joka kerta lapsia autoon köyttäessä, ja köyttäminen sentään tapahtuu kaksi kertaa joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että kokeilemme myöskin menisivätkö meidän istuimet myös tuohon järjestykseen. Esikoisesta voisi olla nimittäin iloa vauvan tutinlaitossa yms. - keskimmäinen sen sijaan todennäköisesti silittelee siihen malliin ettei vauva saa nukuttua... Spekuleeraan.

   Poista
  2. Joo meillä ainakin on ollut esikoisesta iso apu, kun pienimmällä on pipo silmillä tms. Myös turvavyöt on meidän autossa helpompi noin, niin ei tarvi kahden istuimen väliin yrittää saada kättään ujutettua.

   Poista
 3. Eikö hän pidä housuista?

  Jos meillä olisi kolme lasta, emme ikinä poistuisi kotoa edes jalkaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän ei pidä housuista. Eikä housuja. Se on sitä mun sukupuolisensitiivisen kasvatuksen tulosta, samoin kuin syvä rakkaus kaikkeen vaaleanpunaiseen ja prinsessaan :D

   Me poistuimme tänään jo puistoon asti! Mietin jopa reissua bussilla kirjastoon, mutta esikoinen valitsi puiston. Vähänkö hc-meininki!

   Poista
 4. Mä kävin eilen ostamassa 5-paikkaisen auton, josta saa kontista nostettua 1-2 lisäpaikkaa. Mun isoinhan ei tartte enää edes koroketta, tosin istuu pelkääjän paikalla koska matkapahoinvointi ja mä oon ähränny ahterini kahden turviksen väliin. Passatin sisätilat on kyl väljät ja useampi istuin mahtuu hyvin. Vastaavaa mahtuu ainakin Skoda Octaviaan ja Superbiin. Meillä on vaan semmonen onkelma, notta autoja on nyt 4 mut parkkeja kohta vain 1...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisihenkinen perhe ja vain neljä autoa. Miten te pärjäätte?! O_o

   Poista
  2. Rehellisyyden nimissä: mun rallirassi eli miehen töiskäyntiauto menee nyt myyntiin (eli huoltoon, katsastukseen ja pesuun) kun hankin ton lestakärryn. Miehellä on meidän tähän mennessä ainut lastenkuljetusauto eli (liian) pieni farkku ja talven seisonnassa ollut jättimäinen pakettiauto. Oletamme, että jatkossa voisi pärjätä kahdella autolla.

   Poista
 5. Mä juuri eilen repiessäni käteni verinaarmuille siellä istuinten välissä vöitä ähertäessäni mietin, miten monta vuotta tätä on vielä edessä - lopetin miettimisen kun totesin, että meidän lapset on niin pienikokoisia, että nehän on istuimisaan vielä ajokorttia ajaessaan. Ehkä tää on vain asioita joiden kanssa on elettävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ehkä ne sitten jo teini-ikäisinä osaavat kiinnittää omatt turvavyönsä pienillä kätösillään? Puoli ongelmaa ratkeaa edes...

   Poista
 6. Miehelle tiedoksi, että sellasen Skoda Superbin lähtee toinen mies hakemaan sieltä Jonkhalta. Toivottavasti sinnekin tosiaan saa kolme istuinta taakse. Me tullaan pian tarkistamaan teidän uusi tulokas livenä. T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superbin sisätilat on musta isommat ku Passatin. Terv nimim autohimoilija ja entinen Skoda-aktivisti

   Poista
  2. Vaikuttavaa autotietoutta Wandis! Ja T, tervetuloa!

   Poista
 7. Ei tarvinnut kahta kuukautta katsoa, onko mukavaa ja kätevää. Ei ollut. Nyt vauvan alusta on takaluukussa ja kaukalo nukella kotona. Kuopus matkustakoon ensimmäisen kerran omassa mopoautossaan.
  - mies

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni! Autoaiheisella postauksella sain miehen lukemaan jopa minun blogiani! Lepuutan salkkuani.

   Poista
 8. Hei, sinulle on haaste blogissani :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...