Lapsikin järkyttyi: "Äiti, tuohan on lihaa! – Syödään se heti!"
(Ja niin syötiin, molemmat pieniruokaiset lapset kaksi lautasellista.)
Hesarin sunnuntaisivuilla* oli kaksi ajatuksia herättävää artikkelia: siankasvatuksesta ja energiantuotannosta. Molempia yhdisti yksi tärkeä ulottuvuus: raha ja kuluttajien käyttäytyminen.
Sikafarmari valitteli, että viljan hinta nousee, mutta sianlihan ei. Haastateltu isäntä esitti (hieman kärjistäen), että sikafarmarit eivät saa ammatistaan tarpeeksi tuottoa, jotta voisivat huolehtia eläintensä hyvinvoinnista.
Uudenlaiseen energianjakomalliin siirtymisessä asiantuntijat olivat yhtä mieltä siinä, että muutos tapahtuu vain mikäli kuluttajat hyötyvät siitä taloudellisesti – näkyvästi ja välittömästi.
Uskon tähän täysin, hinta määrää. Hesarin taannoisessa moraalikyselyssä 60% suomalaisista piti moraalittomana eläinten tehotuotantoa halvan lihan saamiseksi. Vertaamalla marketin broilerisuikalehyllykön kokoa siihen luomuhyllyyn voi päätellä, että enemmän kuin 40% kuitenkin ostaa tehotuotettua halpalihaa oikein mielellään.
(Ja tunnustan minäkin syntini: ostan halpalihaa pilttipurkeissa ja ravintoloiden lastenannoksissa. Välillisesti päiväkotiruokailussakin. Esikoinen oli kasvis-kalaruokavaliolla päiväkoti-ikään asti, jolloin ruokavalioon lisättiin Helsingin kaupungin kasvisruokavalion mukainen kana. Nykyään molemmat lapset ovat sekasyöjiä, mikä toteutuu lihansyöntinä etenkin kodin ulkopuolella.)
Valtaosa ihmisistä (allekirjoittanut mukaanlukien) kannattaa varmastikin luomua ja lähiruokaa ja reilua tuotantoa ja kaikkea kivaa teoreettisella tasolla, mutta harva on valmis maksamaan niistä yhtään enempää – vaikka olisi varaakin.
Komppaan siis sikafarmaria: lihan hinnan pitäisi nousta näkyvästi ja välittömästi. Jos liha olisi riittävän kallista, ehkäpä kuluttajat kurvaisivat myös sinne soija- ja paputuotteiden hyllyväliin. Ja jos eivät, niin ainakin saataisiin tuotantoeläinten oloja parannettua. Koska siihenhän lisääntynyt tuotto sitten käytettäisiin, eiks niin?
En viitsi kuvittaa sikatilakuvilla, mutta tässä season's greetings possulasta: joulukinkkurulla. (Kuva täältä.) |
* Luin sunnuntaisen Hesarin eilen illalla – blogini on siis tosi melkein ajan hermolla. Pian luen sen viimekuisen Imagenkin. Meille tulee muuten päivittäin kaksi sanomalehteä, joista luen ehkä joka neljännen. Melko ekologista.
Sä oot niin ajan hermolla! Just eilen kokkasin jauhelihaa (muille) ekan kerran ehkä 15 vuoteen, tänään luin artikkelin otsikolla "Ruoka on liian halpaa" viimekesäisestä energiayhtiön asiakaslehdestä ja fiilistelin kerrostaloon muuttoa. Saman päivän sanomalehti tulee jonkun muun kantamana meille sisälle, aika modernia! Ei enää noloja tilanteita tyyliin A: "Luitko tänään Hesarista...", B: "Eiks se ollut eilisessä lehdessä?"
VastaaPoistaSanomattakin on selvää, etten lukenut noita mainitsemiasi juttuja.
Hahaa, kiitos Ninni! :D Mikä telepaattinen yhteys!
VastaaPoistaEn tiedä miten kertoisin tämän sinulle, mutta se sisäänkannettu lehti auttaa lukemiseen vähän samaan tapaan kuin tenttikirjan laukussa kantaminen kahviloissa auttaa tenttiin lukemiseen...
Joo, ei taida itsensä sivistäminen lisääntyä merkittävästi, vaikka joku toisi sen lehden avattuna nenän eteen. Mut noin teoriassa!
VastaaPoistaPakko muuten mainostaa tota mainitsemaani energiayhtiön (Kraft & Kultur) Huili-lehteä. Mies kysyi viimeisintä lehteä pläräiltyään, mahtaako lehden tekijöillä olla pieniä vakoojatonttuja meidän ikkunan takana, sen verran hyvin tunnutaan istuvan lehden kohderyhmään. On anarkistimarttojen jouluvinkei, repparia Kaisa Lekan pyöräilymatkasta Murmanskiin, ruokaosuuskuntia, kriittistä kuluttamista ja luontopäiväkoteja. Pelottavaa!