tiistai 13. syyskuuta 2011

Sirkka muka!

Sirkka oli lähettänyt palautetta radioon ja kiittänyt hyvästä musiikista. "Ole hyvä vaan, Sirkka," juontaja lausui, mihin kolmevuotias totesi huvittuneena: "Se kutsui meitä Sirkaksi!"

Lapsen subjektiivinen maailmankuva on ihastuttava. Mutta miten selittää ikätasoisesti "miksi joka päivä tulee ilta"? Yritä siinä sitten esittää maapallon pyörimistä ja suhdetta aurinkoon, kun naperon käsityksen mukaan hissi pysyy paikoillaan ja talo liikkuu ja saappaat kutistuvat ja kutistuvat, kunnes niistä tulee liian pienet ja ne laitetaan laatikkoon odottamaan pikkusiskoa.

Muistan itse (eli en ole ollut edes ihan pieni) kyselleeni äidiltäni eksistentiaalisessa tuskassa, että alkoiko maailma siitä kun minä synnyin. Ja miten voin olla tästä varma. Ajattelen, siis maailma on olemassa?

Tänään tuli puhetta vanhasta hoitopaikasta, lapsi kysyi missä se on. Kerroin, että se jäi sinne Helsinkiin, missä asuimme ennen. "Koska se muuttaa takaisin," kysyi esikko. Niinpä.

5 kommenttia:

 1. Eihän tänne ehdi kommentoida, kun tyyppi päivittää tolleen rykäyksissä!

  Teidän esikolla on aina ollut tuommoinen uteliaan pohdiskeleva ote maailmanmenoon, aika hyvä! Ehkä pientä kyselyikää myös ilmassa? Ai ai, siitä sitten varmaan vaan vaikeemmaks menee. Joko teillä on kyselty Epsus Kilpsuksen perään vai onko tarha jeesusvapaa vyöhyke? Ja nyt en sitten saa päästäni sitä alati kutistuvien kumisaappaiden mielikuvaa!

  Öihin vaan tsemii, kyllä se siitä joskus pakosti helpottaa. En tiedä, onko pahempi valvoa aamuyöstä 2h vai heräillä kahden tunnin välein ja nukahtaa heti uudelleen, kuten meillä. Luultavasti eka vaihtoehto. Luen täällä silti unikirjaa.

  VastaaPoista
 2. :) Jesse ei vielä ole ilmestynyt keskusteluihimme, mutta joulua odotellessa... Tarha on ihan perusmeiningillä siis, jeesusta ja enkeliä ja tonttua varmasti sulassa sovussa.

  Ja kuulostamatta suuremmalta marttyyriltä kuin Kilpsus, kyllä tää setti on pahempi. Aamuyön valvomisen lisäksi nimittäin herätään se muu yö parin tunnin jaksoissa. Hah!

  Onko sun kirja unettava vai unikouluttava? Kerro helpottaako elämää?

  VastaaPoista
 3. Oho, kova luu totta tosiaan. Ei päästä Täti- ja Setä-ihmistä helpolla.

  Valvominen on musta melkein ahdistavinta, mitä on. Hyvä, jos pystyt ajattelemaan iloisia silloin. Voihan sen tavallaan ottaa oman ajan kannalta: tässä sitä maataan hereillä ja kuulostellaan muiden unihengitystä. Paitsi tietty, jos joku kiljuu korvaan.

  Kirja on Elizabeth Pantleyn Pehmeä matka höyhensaarille. Se on surkeasti kiireessä suomennettu ja rasittavan jenkkimäinen ("tutustuthan turvallisuusohjeisiin", "emme ota vastuuta, jos..." ja "takaan sinulle paremmat yöunet!"), mutta toistaiseksi vaikuttaisi jonkin verran hyödylliseltä. Ideana siis saada lapsi nukkumaan ilman huudatusta.Oho, kova luu totta tosiaan. Ei päästä Täti- ja Setä-ihmistä helpolla.

  Valvominen on musta melkein ahdistavinta, mitä on. Hyvä, jos pystyt ajattelemaan iloisia silloin. Voihan sen tavallaan ottaa oman ajan kannalta: tässä sitä maataan hereillä ja kuulostellaan muiden unihengitystä. Paitsi tietty, jos joku kiljuu korvaan.

  Kirja on Elizabeth Pantleyn Pehmeä matka höyhensaarille. Se on surkeasti kiireessä suomennettu ja rasittavan jenkkimäinen ("tutustuthan turvallisuusohjeisiin", "emme ota vastuuta, jos..." ja "takaan sinulle paremmat yöunet!"), mutta toistaiseksi vaikuttaisi jonkin verran hyödylliseltä. Ideana siis saada lapsi nukkumaan ilman huudatusta.

  VastaaPoista
 4. Joo, ja toisto on kertauksen kaksoisveli. Mutta kivaa kun kommentoit, mieluummin useammin kuin ei ollenkaan ;)

  Pantley on nimenä tuttu, mutta en ole lukenut itse kuitenkaan. (Enkä kirjaa Miten puhua kirjoista, joita ei ole lukenut, eli ei siitä enempää.)

  Minä olen usein vähän (typerästi) epäluuloinen kaikenlaisia metodeja kohtaan ja kuvittelen, että selkärangastani kumpuava rehti emännyyteni ratkaisee kaikki ongelmat ilman muiden ohjeita. Kuten huomaamme, hyvin on toiminut.

  On meillä käytössä ollut jonkinlainen tassutusunikoulu, ja iltaisin ja alkuyöstä nukahtaakin ihan hyvin. Ilmeisesti tapauksen mielestä vaan kello viideltä on aamu... Mutta mutta: aina on joku vaihe, nyt on tällainen. Ei se ikuisesti jatku. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...