tiistai 8. marraskuuta 2011

Rahassa mittaaminen

Salamatkustaja heitti mielenkiintoisen tehtävän: mitä (ensimmäinen) lapsi on maksanut ensimmäisen vuotensa aikana. Joskus Hesarissa taannoin eräs espoolainen äiti laski näiksi kuluiksi 4000 euroa. Sampo-pankki korotti hintalappua 4500 euroon. Olen päivitellyt mielessäni noita lukuja, että ei millään voi mennä noin paljoa. Meiltä siis. Toki jos aloittaa ostamalla tonnin vaunut ja viidensadan istuimen, niin summa menee äkkiä.

Mutta me saimme veljen perheeltä vanhat vaunut, itkuhälyttimen, ammeen, vaatteita, leluja, kirjoja yms. Ystäväperheiltä lainaksi tai omaksi lisää vaatteita ja leluja. Lahjaksi syöttötuolin, kantoliinan ja sitterin - ja vaatteita, leluja ja kirjoja. Äitiyspakkauksen tavarat olivat kovassa kulutuksessa.

Ja silti. Kun nyt oikein rupesi listaamaan, niin kyllähän niitä kuluja tuli kuitenkin: ei tavarat kirppariltakaan ilmaiseksi tule, sitten matkarattaat, se seuraava turvaistuin, lastenhuoneen kalusteet, vakuutus – yksin vauvauintiin meni melkein 500 euroa! Ja koska me saimme niin paljon tavaraa ilmaiseksi, ei se 4500 tunnu enää ollenkaan mahdottomalta summalta.

Toinen asia, mikä oli yllättävää, että ei se toinen lapsi ihan ilmaiseksi mennyt sekään. Vaikka lähes kaiken onkin isosiskoltaan perinyt. Vakuutus on tietysti iso kuluerä – ja näin jäkikäteen voi onneksi sanoa, että turhaan tuli molemmille otettua.

Välillisinä kuluina – joita en listannut – meillä tuli vielä kaksi esikoisen tuhoamaa puhelinta, kahdet silmälasit (tai oikeastaan ne samat lasit kahdesti) ja yksi macin laturijohto. Mutta menikö kaikki ensimmäisen vuoden aikana, ehkä ei... Kokonaissummaa nosti aika paljon myös uusi kamera ja pieni kolmio lähiöstä.

Välillisiin kuluihin tulee myös hotellimaksuja, sillä vaikka vauvasta ei ehkä joutunut maksamaan matkalippua, niin vaatimuksemme hotellihuoneen suhteen nousivat ihan radikaalisti.

En silti voi sanoa, että lapsi tulisi erityisen kalliiksi. Taloutta tasapainottavat myös poistuneet huvittelukulut: leffat, teatterit, baarit, ravintolaillalliset, festarit jne. Yhden laten hinnalla saa aika monta pilttipurkkia. Omat vaatehankinnat pienenivät kun sai koko vuoden hiihtää samassa fleecekerrastossa. Ja bussillakin pääsi kulkemaan ilmaiseksi.

Rahasta puhuminen on niin brutaalia, mutta menköön. Otan listat pois myöhemmin jos rupeaa hävettämään.

Ja sitten se edit klo 16: rupesi hävettämään.

Tai pikemminkin, ei (tutkija)luonto anna periksi vetää näitä summia ihan hatusta. Pohdin, että jos etukäteisarvioni lapseen käytetyistä rahamääristä oli aivan jotain muuta kuin listaamani, todennäköisesti yksittäiset summat listauksen sisällä ovat myös kaukana todellisuudesta. Vaikkapa ruokiin, tutteihin, nokkamukeihin ynnä muihin kosteuspyyhkeisiin menneet eurot. Enkä nyt oikeasti muista montako vaippaa ja vaippapakettia loppujen lopuksi ostettiin. Tai osaa edes arvailla mikä on ylimääräisen pesukoneenpyörityksen kustannus.

Ja toisaalta, voiko raskausvaatteita laskea lapsen aiheuttamaksi kuluksi? Jos ei olisi hankkinut niitä, olisin varmaan ostanut jotain muita vaatteita samalla aikajaksolla.

Mutta jos kuvittelin meidän käyttäneen paljon vähemmän rahaa kuin käytimme, se tarkoittanee, että menomme eivät radikaalisti kasvaneet vauvan saamisen myötä: ne vain kohdentuivat uudelleen. Sen sijaan tulot, etenkin hoitovapaan alettua, putosivat.

Pahoittelut niille, jotka tulivat Salamatkustajan kommentissa mainostamani oman kululistani perässä. Ai harkita ennen bloggaamista? Ei nyt kai sentään....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...