sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kermainen suppilovahverorisotto

Koska suvussamme kulkenut salainen perinneresepti suppilovahverorisotolle oli kadonnut Risella-purkin kyljestä, lienee aiheellista kirjata tuo resepti ylös itselle ja miksei muillekin. Virallisena vinkkinä annettakoon, että sienirisotto on maailman kiitollisin juhlaruoka - vaatii jonkin verran aikaa valmistaessa, mutta ruokahetkellä ei tarvitse juosta keittiössä valmistamassa kymmentä eri lisuketta.

Käytin eilen määrien suhteen suuntaa-antavana Hesarin reseptiä neljälle kerrottuna kahdella. Sain arviolta kahdentoista, ehkä vähän useamman hengen aterian. Eli puolitan määrät tähän.


Täti-ihmisen parempi suppilovahverorisotto (4-6 aikuiselle)

4 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä
2,5 dl valkoviiniä
400g sieniä (ts. laita runsaasti vaan)
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
100g parmesaania
2,5 dl kuohukermaa
tuoretta timjamia (n. puoli puskaa)
oliiviöljyä
voita
suolaa ja mustapippuria

Kuvasta näkyy, että jatkoin suppilovahveroita viimevuotisilla kuivatuilla. Väittäisin, että ei ollenkaan pahasta ole - kunhan muistaa hakata kuivatut sienet riittävän pieneksi.

1. Valmista kasvisliemi erillisessä kattilassa.

2. Kuullota sipulit ja valkosipulit runsaassa oliiviöljyssä (0,5 dl). Kun valmiita, lisää joukkoon riisi ja kuullota kevyesti.

3. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin.

4. Lisää kasvisliemi pienissä erissä, koko ajan risottoa hämmentäen. Väittävät tämän olevan risoton koostumuksen salaisuus. Mitäs minä sitä kiistämään tai todentamaan.

5. Paista sienet voissa (toisella pannulla), ja mausta suolalla ja pippurilla. Suolan kanssa kannattaa muistaa tuo kasvisliemen käyttö.

Jos käytät kuivattuja sieniä, silppua ne hyvin, etenkin suppilovahveroiden pitkät varret, ja lisää sienet jo risoton valmistusvaiheessa, kun liemestä on jäljellä noin puolet. Näin ne ehtivät pehmetä ja antaa makua.

6. Kun risotto on liki valmista, eli liemi on imeytetty riisiin (tarkista maistamalla sopiva kypsyysaste), lisää sienet, silputtu timjami, parmesaani ja lopuksi kerma.

7. Anna hautua hetki.

Tarjoile parmesaanilastujen ja vihreän salaatin kera.

Koska en ole ruokabloggari, enkä huomannut valokuvata työvaiheita sipulin kuullottamisen jälkeen, saati illallisen esillepanoa, liitän tähän loppuun kuvia eilisestä illanvietosta prinsessayksisarvisen näkökulmasta.
 




PS: Loistava lisuke risotolle on uunipunajuuret vuohenjuustolla. Nyt rupesi ihan harmittamaan kun eilen tämän unohdin.

1. Laita uunivuokaan lohkotut punajuuret, runsaasti oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria ja laita uuniin (175-200 asteeseen).

2. Puolen tunnin päästä lisää päälle vuohenjuusto. Voit ennen sitä vähän käännellä lohkoja. Yhteensä paistoaika n. 45 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Kiitos! Ma just mietin, et voisin valmistaa nuo kaapissa odottelevat suppilovahverot risotoksi ja kas ohjekin saapui juuri sopivasti! Mulla tosin vain kuivattuja, koska taalla sademetsavyohykkeella vahemman tuoreita tai no toden sanoakseni, en ole kylla kaynyt edes tarkistamassa, mutta aidin tuomia viimevuotisia on viela jaljella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Punajuuria sieltä ei taida saada, vai saako? En tiedä toimiiko bok choy vuohenjuustolla samalla tavalla ;) Sitten verhot eteen, ilmastointi täysille ja radiosta kohinaa, niin voikin tunnelmoida olevansa sateisessa Suomen syksyssä.

      Poista
    2. Tajusin, että reseptissä oli puute - kuivatut sienet pitää lisätä joukkoon aiemmin kuin tuoreet/paistetut. No, huomaat varmaan Taru lisäyksen risottoa valmistaessasi. Tuskin eilen ehdit kuitenkaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...