keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Mikä ihmeen välikausi?

Tasaisin väliajoin täällä äitiysblogien valtakunnassa päivitellään mikä ihme on välikausi. Miksi ei puhuta syys- tai kevätvaatteista? Minä voin selventää: välikausivaatteita ei käytetä syksyllä, vaan sinä lyhyenä kautena, joka osuu kesän ja syksyn väliin. (Tänä vuonna Turussa 22.9.-29.9.) 

Syksyn tullen voikin siirtyä jo talvivaatteisiin.

 

Kuvan äidillä yllä tänään: untuvatakki, villapipo, villatumput, paksut sukkahousut ja farkut. Kuvan lapsella äitiyspakkauksen toppapuku ja brändittömät töppöset.


Jaloissa uudenuutukaiset puistokengät (joita en ole aiemmin kehdannut laittaa jalkaan, vaikka mieli on tehnyt). Kengissä luonnollisesti villasukat.
 

Lapsilla toppahousut, toppatakit, talvilakit ja kaulaliinat. Nuoremmalla jalassa Kuomat, vanhemmalla lenkkarit, kun talvikenkiä ei ole vielä hankittu.

***

Mitä minä ihmettelen tasaisin väliajoin on, että mitä ihmettä sitten talvella puetaan? Koska ei minulla varsinaisesti kuuma tullut, vaikka lämpötila nousikin päivän kuluessa kymmeneen. Ei ollenkaan liian lämmin.

23 kommenttia:

  1. Teillä on vilukissaperhe. :D Meillä on yksi isäänsä tullut kuumakallelapsi, jonka välikausi jatkuu, kunnes pakkasta on 10 astetta. Nuorempi taas on äitiinsä tullut vähän viluisampi tapaus.

    Ps. Ihanat kengät sulla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin vilukissaäiti. Joka pukee lapsensa sen mukaisesti :D Mutta kyllä me yhdessä esikoisen kanssa pohdimme, että parempi vähän liian kuuma kuin liian kylmä. Itse toki jos lapsi pukee itsensä, ei laittaisi mitään ulkovaatetta...

      Nyt ymmärrän sen äitini toistuvan lausahduksen: "Pistä lisää vaatetta, minulla on kylmä." Toimin juuri samoin :D

      Poista
    2. PS: Kiitos! :) Kutsun niitä blogikengiksi, koska ovat tutuksi tulleet mammablogeista. Vaikutuksille altis, siis, mutta pääsinpähän kiertelmästä kauppoja kun oli kenkä valmiiksi valittu etukäteen. :)

      Poista
  2. Minä arvoin tänään vanhojen aikaa nähneiden talvikenkien ja Soreleiden välillä, mutta pokka ei antanut periksi laittaa Soreleita. Olisi pitänyt. Ehkä nyt minäkin uskallan, kun sinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puistossa tuli vastaan toinen äiti, jolla oli minihame ja ohuet sukkahousut. Mutta minä silti taisin olla se ylipukeutunut.

      Poista
  3. Hatunnosto sulle! Mä tulen näissä kausivaihdoissa aina ihan jälkijunassa. Just eilen iltalenkillä pohdiskelin, että jos olisi kevät ja lämpötila nollassa, niin mulla olisi ollut housujen alla pitkät kalsarit ja ohuen takin tilalla toppatakki. Mut sit usein keväällä on kuuma ja näin syksyllä siis kylmä. Mutta tosin, sama kuvio vaivaa mua myös talvisin: kun yhtäkkiä jonkun -20 -pakkasjakson jälkeen lämpötila onkin se -3, niin mä vedän edelleen ne samat vermeet niskaan. Ja hikoilen. Sitten kun taas kylmenee 10 astetta, niin mä palelen päivän ennenkuin tajuan pistää lisää vaatetta.

    Fiksummat tietty tsekkais lämpömittarista ja pukeutuisivat rationaalisesti joka päivä. :) Sitten tietysti joskus mietin sitäkin, että kumma juttu kun laitan päivällä puistoseisoskeluun samat vaatteet kuin illan koiralenkille. Päivällä paleltaa ja illalla tulee kuuma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ehkä ajoissa tähän suuntaan, mutta armottoman myöhässä toiseen. Joskus toukokuussa alan harkita talvikamoista luopumista. Kun jos kuitenkin vielä tulee kylmä...

      Ja lämpömittarit pettää myös. Eilen aamullahan oli se -7 ja sitten iltapäivällä +10. Että pukeudu siinä sitten sään mukaisesti! Parempi liikaa kuin liian vähän, sanon minä, ja monesti sanonkin...

      Poista
  4. Argh, mun piti etsiä tänään lapsille toppapuvut, mutta unohdin. Mennään vielä huominen välikaudessa. Ostin esikoiselle poikkeuksellisesti uutena välikausihaalarin (jossa ei ollut mahdollisuutta vyötärökiristykseen). Viime keväänä se oli iso. Tänä syys-välikautena sitä on käytetty kohta toista viikkoa. Keväällä se ei varmasti mahdu. Tekisi mieli hakata päätä johonkin opettavaiseen materiaaliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tosiaan ostin molemmille tytöille uudet välikausikamat ja nyt vähän mietin, että miksi. Mutta toisaalta - ehkä olisi pelkässä villapaidassa ollut vilu nämä menneet pari viikkoa... :D Fleecen kanssahan niiden käyttöä voisi jaksaa, mutta valitsen mieluummin vähemmän kerroksia kuin enemmän.

      Poista
  5. Mä oon aika laiska enkä jaksa pukea välikausivaatteita - joita meiltä löytyy kyllä - koska niiden kanssa pitäisi laittaa jotain välikerrosvaatteita kuten fleeceä tms. Näillä keleillä lapset siis usein puetaan epäortodoksisesti toppapukuun, alla vain t-paita ja housut. Mutta mun mielestä noi Sorellit on helvetin kylmät. Villasukat pitäis tulla kenkien mukana, kun niitä väitetään hyviksi "seison hangessa kaks tuntia kieltämässä ettei lapsi laita kieltä pakkasella metalliputkiin kiinni"-kengiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen samoilla linjoilla. On sekä henkisesti että fyysisesti helpompi pukea lapsille vain yksi kerros ulkovaatteita. Kyllä sitä kerropukeutumista ehtii sitten talven mittaan kiroilla riittävästi.

      Olen kuullut toisestakin lähteestä, että kylmät on. Nyt huolestuttaa. Tosin mulla ei tulisi mieleenkään laittaa talvikenkää jalkaan ilman villasukkaa, eli jos villasukan kanssa toimii, olen sittenkin vielä vähän aikaa huoleton.

      Poista
    2. Mä olen vuosia suosinut kesät talvet Uggseja (aitoja, köhköh) koska niissä voi talvellakin seisoo ulkona ilman sukkia ja se ihana kuollut lammas lämmittää siinä jalan ympärillä. <3 Ja herättänyt hämmennystä kun olen ilmestynyt keskitalvella muskariin sitten paljain jaloin, kun olen unohtanut tän sukkajutun kokonaan. Oikeastaan kesät menee flip flopeissa tai ballerinoissa, joten sukkia ei kulu juuri ollenkaan.
      Sori pikku off topic.

      Poista
    3. Ilman sukkia! Talvella! Ulkona! Tai sisällä! Olen shokeerattu.

      Poista
  6. Meillä on kyllä vk vieläkin käytössä vaikka tarvitsee jo kerroksia ja pukemisessa menee ikuisuus. Eilen tungin toppahanskat pienimmälle niin ne oli litimärät että tänään taas paremmin vettäpitävät vk hanskat ja lapaset. Itselleni en "uskalla" :D laittaa vielä toppaa päälle, kun mitä sitä sitten pakkasilla laittaa jos nyt hyvälle tottuu :D. Eiku kerrospukeutuminen riittää vielä, varsinkin jos liikkuu yhtään.
    Meillä on myös esikko semmonen lämpöpatteri että toppapuku saisi sen hiestä märäksi. Mutta ne kuomat pitää mennä ostamaan tänään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koulukuntaeroja :D

      Ainoa varuste, missä me ei olla talvessa, on hanskat, eli käytössä on ohuet sormikkaat (tai paljaat ja kylmät kädet). Onhan se kiva, että pystyy jotain tekemäänkin... Toppahanskat on kyllä etenkin pienillä lapsilla ihan tuskaiset: eihän niillä saa mistään otetta!

      Mä en yhtään ihmettele, että keskimmäinen vihasi viime talvena ulkoilua - ei sellaisena tönkkösuolattuna patukkana pysty tekemään mitään. Toivottavasti tänä talvena sujuu jo vähän paremmin (eli voi apua, nyt kun tämän pikku detaljin muistin...)

      Poista
  7. Minusta se ongelma on lähinnä (ja muistelen, että myös tutkitusti) lämpötilan suuri, yhtäkkinen muutos. Siksi siis syksyllä tuntuu armottoman kylmältä kun lämpötila yhtäkkiä rojahtaa kymmenen astetta. Talvea kohti mennessä se sitten pikkuhiljaa siirtyy hivuttautumaan alaspäin, ja muutosta tuskin huomaa.

    Minä tosin ajattelin, että nyt ollaan siinä pisteessä, että Converseihin pitää laittaa villasukat jos ulkona pitää ihan seisoskella. (Tai valitettavasti, jos toimistolla pitää istuskella. Miten täällä on näin kylmä?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaahan tuo järkevältä. Mutta kyllä mun mielestä talvisinkin lämpötila romahtelee vaikka miinus kympistä kahteenkymppiin. Tosin kaikki alle miinus viiden on sellaista horroria mulle, että se on jo melkein se ja sama. Hyi olkoon.

      Ja kyllä, villasukat tennareissa riittäisi varmasti. Jostain syystä minä en vain voi ostaa kenkiä niin isoina, että niihin mahtuisi villasukka. Sitten ne lompsuvat jalassa ilman villasukkaa. Ja edes minä en ehkä laittaisi tennareihin villasukkaa kesäkuussa. Eli talvikengät = aina villasukka, muut kengät = ei koskaan villasukka. Niistä komboista valitaan.

      Poista
  8. Nyt ainakin tänne Helsinkiin tuli taas lämmin, just kun ostin jättikaulaliinan ja puin paksun semitalvitakin. Meinasin läkähtyä tuolla auringonpaisteessa. Ja lapsetkin varmaan läkähtyy rubber rain with fleeceissään. Ne on vaan ehdollistuneet semitoppiksiinsa että etenkin kuopus vetää törkeät herneet jos yritän pukea sille pelkän välikausihaalarin.

    Musta talven merkki on se, että pitää pukea jalkaan susirumat Icebugit. Olen tosi neuroottinen liukastumisen suhteen (liukastuin pari kertaa raskaana ollessa ja olin siitä ihan paskana ja satutin molemmat polveni, eikä vasen polvi tullut koskaan entiselleen) ja hommasin nastakengät esikoisen vauva-aikan. Inhoan niitä rumia ja kovia koppurakenkiä mutta niillä pysyy pystyssä.

    Musta olisi ihana vaatettaa lapset kaupunkilaisittain, pillihousuihin, tennareihin ja johonkin kivaan anorakkiin sekä isoon huiviin kaulassa plus trendikkääseen lätsään. Totuuden nimissä me kuitenkin mennään aina puistoon ja siellä lämpimät, tuulta hylkivät kokopuvut plus vikingin rumat ja helposti jalkaan sujahtavat kengät sekä kypärämyssyt vaan toimivat parhaiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli niin ammattimaista termistöä, että ei voi kuin ihailla. Fleecevuorinen kumisadepuku? Kuulostaa hi-techiltä :D

      Mäkin aina mielessäni kuvittelen pukevani lapsia ihaniin "kaupunkivaatteisiin", mutta totean sitten, että niitä käytettäisiin ehkä kolmesti vuodessa, ja nekin kerrat voi yhtä hyvin tai helpommin hoitaa perusulkovaatteissa. Ei tarvitse kieltää jos sunnuntaikävelyllä tekeekin mieli hypätä kinokseen.

      Liukastelu on kyllä paholaisesta. Meillä oli piha viime talvena ihan luistinrata (ja minäkin tietysti vahvasti raskaana). Toivottavasti tänä talvena on kiinteistöhuolto hiukan paremmassa kuosissa (ja blogikengissä hyvä pito ;))

      Poista
  9. Kaikilta näiltä pähkäilyltä säästyy, kun lapset on kipeinä eikä niitä tarvitse pukea koko viikkoon muuhun kuin pyjamaan. Ja tällä kaavalla varmaan päästään sinne seuraavaan välikauteen saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Varsin käytetty on ymmärtääkseni tämäkin pukeutumistrendi näin syyskaudella.

      Poista
  10. Meillä on kuumakallelapset, joilla on aina niskatukka märkänä kaikesta touhottamisesta. Välikausivaatteilla mennään siihen saakka kunnes elohopea laskee nollan tuntumaan pysyvästi. Ongelmaa aiheuttaa enemmänkin se, että aamulla saattaa olla yksi aste lämmintä, mutta päivällä yksitoista. Ja taas on päät märkinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lämpötilojen heittely tekee pukemisesta kyllä lopullisesti mahdotonta. Minäkin kyllä vaihdoin taas välikauteen, kun päivät lämpenivät, mutta ihme arpomista joka kerta :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...