Olen pitkään ihaillut erään ystäväni taloutta, jossa ei käytetä lainkaan talouspaperia. Viime vierailulla huomasin sanovani, että kyllä minäkin sitten kunhan tuo vaippapyykki loppuu. Kotona, taistellessani pitääkseni talouspaperia poissa vauvan suusta, mietin miksi odottaa. Paljonko voi muutama harso tuoda lisää täytettä valmiiksi täysiin koneellisiin?
Ratkaisu oli nopea ja kivuton: lastenhuoneesta vanha koripussukka (eräästä ruotsalaisesta sisustusbutiikista hankittu), pino harsoja neljään osaan, sekaan muutamat pikkuiset froteepyyhkeet, keittiötasolle, ja voilà - talouspaperin kulutus laski välittömästi kahdeksallakymmenellä prosentilla.
Paitsi ekologista, tämä on myös ekonomista - yhtä harsoa voi käyttää likimain ikuisesti, eivätkä tilavuudeltaan pienet harsot merkittävästi lisää pyykkikuormaa. Sitä paitsi, kostutettu harso tuntuu kasvoilla mukavammalta kuin talouspyyhe, se imee paremmin ja kestää hankaamista sekä vauvan imeskelyä. Jos pyykkihuoltomme toimisi keittiön välittömässä läheisyydessä, en keksisi kuviosta yhtään miinusta.
Olkoon tämä myös päivän taidekuva. Itse tykkään erityisesti tuosta nousujohteisesta sähköjohdosta, joka kuvaa onnellisuuskäyräni linjaa harsoidean toteutuksen jälkeen.
Loistava vinkki ja fantastinen kuva! Hiphiphuraa, nousujohteisuus!
VastaaPoistaKiva jos tykkäsit! Aina ei kannata stailata kuvia liikaa, voi tulla yllättäviä yhteyksiä :D
PoistaMyönnän, että kestotiskirätit ja vastaavat ovat mulla samanlaisen selittelyn alaisena kuin kestovaipat monelle. Meillä on joku bambutiskirätti ja se löytyy aina jostain hautomasta ties mitä ebolaa.
VastaaPoistaPidän taidekuvastasi, joskin huomioni keskittyy vahvasti symboliseen appelsiiniin, joka muita korkeammalla kurottelee kohti suurta ponnistusta.
Tämä kotituunausideasi inspiroi minua niin, että aloin välittömästi suunnitella mielessäni "Vedä se v***n vessa, kun olet käynyt paskalla" -ristipistotyötä. Embleemejä vielä pohdiskelen.
Appelsiini haluaa isona harsokoriin?
PoistaJa hieno ristipistotyöidea. En aio kysyä miten inspiraatio tarkemmin syntyi postauksestani, mutta tosiaan, oikein kiva idea!
Meillä käytettiin lapsilla vaippa-aikana kosteuspyyhkeinä leikeltyjä trikoopaitoja, ja esikoisen kanssa käytin niitä naaman pyyhkimiseenkin (pesun kautta sentään). Ei tosiaan räjäyttänyt pyykkivuorta. Mä suosittelen kyllä keräämään ne pesupussiin ja ehkä jopa kuivaamaan pesupussissa patterin päällä, koska raivostuttavinta ikinä on niiden ripustaminen kuivamaan. No joo, kaksosten myötä talouspaperi palasi taas keittiön vakiovarusteeksi. Justiinsa yksi lapseton kaveri facebookissa ihmetteli, mihin ihmiset sitä käyttää, kun hän ei ole eläissään ostanut yhtään rullaa. Niin. Onneksi meidän perhe sitten pitää paperiteollisuutta pystyssä tällaisten luopioidenkin edestä.
VastaaPoistaKuivattaminen on tosiaan ikävintä (eivät vie tilaa koneessa, mutta sitäkin enemmän pyykkitelineellä). Onneksi meillä on hyvin linkoava kone, joten ovat kuivia suunnilleen vartissa.
PoistaNämä ihailemani ihmiset kuuluvat samaan koulukuntaan kuin tuttusi; harsot eivät ole tietoinen ekoteko, vaan eivät vaan koskaan ole ostaneet talouspaperia. Ja heillä on sentään kaksi lasta...
Meillä talouspaperilla on tosiaan käyttöä - mutta en juuri keksi käyttöä missä ei olisi korvattavissa harsolla. Katsotaan sitten vuoden päästä miten on jatkunut...
Pestävät tiskirätit seuraavaksi! Opin ne äidiltä ja ihastuin kun ne eivät haise kuten poisheitettävät. Ostin sellaisia mikrokuituliinoja jotka kuivaa nopeasti. On meillä talouspaperiakin mutta vähän sitä menee...
VastaaPoistaMä jouduin hetken oikein miettimään, että mitä ovat poisheitettävät tiskirätit, kun minä olen aina pessyt tiskirättejäni. Mutta totta on, että sellaiset perinteiset tiskirätit eivät kestä kuin pari pesua. Nykyään meillä on hyviä kankaisia ja neulottuja bamburättejä, jotka miehen mielestä näyttävät hipiltä, mutta hänkin käyttää eli toimivat.
PoistaNo sellaiset sienimäiset rätit, joita leikataan rullasta... Usein sinisiä tai keltaisia..
PoistaMä kyllä pesen niitä sienimäisiäkin, mutta tosiaan eivät kestä kuin ehkä 4-5 pesua.
PoistaAh, tämäpä olisikin oiva ratkaisu! Jos jaksaisi ottaa käyttöön... Ehkä ensi vuonna meilläkin?
VastaaPoistaPS. Löysin Ainekirjoitushaasteen myötä blogisi. Nimimerkki on tuttu jo monien blogien kommenttipalstoilta mutta nyt vasta ihan varta vasten tulin tänne lukemaan ajatuksiasi. Tykkään tyylistäsi joten suosikkeihin meni. :)
Ratkaisu ei onneksi vaadi suuria investointeja eli kokeilla voi! Ensi vuosi on aina hyvä hetki aloittaa.
PoistaJa kiitos, tervetuloa lukijaksi! Ainekirjoitushaaste rulettaa, huomaan.
Ihan sydämestä ottaa kun miettii, kuinka paljon meillä menee talouspaperia. Siitä on tullut arjessa yhtä välttämätön kuin internet.
VastaaPoistaNo sitä kyllä todellakin menee, jos vähänkin isompia lätäköitä kuivaa.
PoistaJa huh huh, internetistä luopumista en pohdi edes leikilläni. Faksi, ensyklopedia ja keltaiset sivut (vieläkö niitä painetaan?) eivät yllä vanhan harson tasolle tässä vertailussa :D
Vou! Nerokasta! Tässähän tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla kun olenkin vähän miettinyt minne loppusijoitan lopulta työttömiksi jäävät harsot. Luulen, että meillä vähinenkin talouspaperi korvautuu helposti, kun ei sitä muutenkaan käytetä kuin ehkä nenän niistämiseen. Sitä kun ei kehtaa tehdä tiskirättiin. Talouspaperia on aina tarjolla, mutta itse en ole sitä oppinut käyttämään kun ei lapsuudenkodissakaan käytetty. Niin, mihin te muut sitä muuten lorsaatte niin mahdottomasti lasten myötä? Meillä pyyhitään pöytä ja lattia räteillä ja lapsi pestään vedellä ja kuivataan pyyhkeeseen. Olenko nyt jotenkin epähygieeninen ja jälkeenjäänyt? Tosin sitten jää ongelmaksi, että mitä säilytetään tyhjäksi jäävässä, edellisten asukkaiden seinään ruuvaamassa talouspaperitelineessä. Viinipulloa ehkäpä? Tosin ei meillä ole sitäkään... mutta ehkä sen voi hankkia nyt kun on hyvä telinekin.
VastaaPoistaSiina: kaatuneet maidot. Nuff said.
PoistaMua viehättää ajatus kiinteästä viinipullotelineestä käden ulottuvilla keittiössä. Kannatan!
PoistaJa jos aiemmin olette käyttäneet keittiössä rättejä, niin eipä tässä vinkissä paljon eroa ole. Meillä ratkaiseva ero on se, että rätit on nyt kannettu keittiöön. Ennen pyyhkimävälineet sijaitsivat "siivouskaapissa" eli miehen vaatekaapissa, eikä niihin ei mitenkään ehtinyt juurikin sen maitopurkin kaatuessa...
Mäkin vähän aikaa sitten yhden siivoushullun blogia taivastellessani (joka päivä vaihdettava käsipyyhkeet, tiskirätti ja liinavaatteet vähintään kerran viikossa ja pölytkin pyyhittävä joka päivä) poimin sieltä tän rättitalouspaperivinkin ja olen nyt muutaman viikon verran vähentänyt talouspaperin käyttöä t-paidasta ja yöpaidasta leikellyillä pikkuräteillä. En ota liian vakavasti asiaa, eli käytän niitä aina kun muistan mutta on talouspaperin kulutus oikeasti vähentynyt ihan huomattavasti. Meillä on vielä kuivaaja, joten rättejä on *periaatteessa* aina puhtaana. Käytännössä niitä on kyllä puhtaana, mutta siellä kuivaajassa kellarissa :-)
VastaaPoistaOi, apua, en taida pyytää linkkivinkkiä :D Vai siis tarkoititko minun blogiani ehkä?
PoistaPyykinkuljetuslogistiikka on kyllä ongelma... Mutta ehkä sitten kun niitä rättejä on tarpeeksi paljon, osa on myös oikeassa paikassa? Teeppareiden ohella suosittelen kokeilemaan harsoja. Imukyky on nimittäin niissä aika mahtava.
Joko sä oot löytänyt ruokasoodan tehon? Voin paljastaa aina silloin tällöin kuuraavani keittiön tiskialtaan tiskiharjan, ruokasoodan ja vesitilkan kanssa. Tulee paljon halvemmaksi kuin uusi tiskiallas ja vaikutelma on tismalleen sama. Oon toteuttanut tätä perversiotani myös joidenkin ystävien luona, kun niiden silmä on välttänyt, mutta siitä saa helposti vähän jännän maineen.
VastaaPoistaMyönnän auliisti, en: meillä on jotain sellaista tappaa talossa ja puutarhassa -tyyppistä tosiekoa ainetta, jota käytän ainakin melkein joka kuu. Mutta tervetuloa meille koska vain - lupaan välttää silmiäni tovin jos toisenkin!
PoistaHarkitsen kokeilemista... Kuinka leikatut harsot kestävät koneessa eli alkavatko rispaantua pahasti? Et tietysti vielä tiedä. T: Heidi
VastaaPoistaJuu, en tiedä kymmenien ja satojen pesujen lopputulosta, mutta kuitenkin useamman pesun jälkeen sanoisin, että reuna ennemminkin käpertyy kasaan kuin lähtee rispaantumaan. Viitseliäs voisi tietysti ommella koneella reunat, mutta minä menen tällä rosoisemmalla linjalla. Parilla harsollahan sitä on helppo kokeilla :)
PoistaKiitos, tämä oli hyvä vinkki! Me käytettiin harsoja keittiössä silloin, kun esikoinen opetteli syömään (lue=sotkua joka puolella ja käsissä ja naamassa noin viisi kertaa päivässä joka päivä), ja varmaan taas kohta kun kuopus rupeaa opettelemaan. Mutta mulla ei ole ikinä käynyt mielessä leikata niitä pienemmäksi ja säilyttää nätisti jossain pussukassa!
VastaaPoistaBamburättejä mekin muuten käytetään, ja ne kyllä kestää ja pitkään. Muistelen, että nuo nykyiset on ostettu Kuopion reissulla, kun vielä odotin esikoista (joka juuri täytti 2).
Minä huomasin, että en juurikaan käyttänyt tällä kolmannella enää "puklurättejä" A. koska ehkä hän ei niin paljoa sitten puklaillut ja B. koska en jaksanut roikottaa niitä puklurättejä ympäri asuntoa. Tämä keskitetty säilytys tuntuu toimivalta idealta eikä niin häiritse silmää. (No käytetyt vähän, mutta saahan ne vietyä pyykkikoppaan jos on viitseliäs.)
Poista