tiistai 9. lokakuuta 2012

Aikataulu sekä todelliset ongelmat


Olipa mahtavaa saada aikaan pientä kuhinaa kommenttiboksissa (ja edelleen vailla happamia anonyymejä). Seuraavaksi aionkin postata aiheista: 1. imetys ja sen merkitys hyvälle äitiydelle, 2. testissä äidinmaidokorvikkeet, 3. rintareppu vai kantoliina, 4. sisarukset päivähoidossa kun äiti vauvan kanssa kotona, sekä 5. kuinka panostaa omaan ulkonäköönsä, ettei mies jättäisi eivätkä lapset joutuisi häpeämään.

Ensin kuitenkin vielä kuumottavammasta aiheesta, nimittäin omasta väitöksestäni! Sillä: minulla on aikataulu.

Aikataulu syntyi siten, että katsoin kalenteria ja totesin, että väitöspäivän suhteen ei ole juurikaan liikkumavaraa – se on helmikuun lopussa. Sitten vain toivotaan, että esitarkastuslausunnot tulevat ajoissa, tarkastajat suosittelevat väittelyluvan myöntämistä, eivätkä vaadi turhan isoja muutoksia. Ja tietysti kaikki muut kuviot kielentarkastuksista taittovedoksiin sujuvat jouhevasti ja vailla viivästyksiä. Niin ja luonnollisesti esitarkastajaksi kaavailtu suostuu esitarkastajaksi juuri tuolla päivämäärällä.

En näe listassa yhtään solmukohtaa, joka voisi pettää.

Tehdäkseni alkuvuodesta vähän jännittävämmän sitouduin toimittamani kirjan (siis sen jonka piti olla valmis jo) osalta aikatauluun, joka tarkoittaa, että tekisin suurennuslasin kanssa viimeistelyeditointeja helmikuun lopussa - yhtä aikaa väitöskirjan kanssa - ja oikolukisin taittovedoksia missään-asennossa-ei-pysty-olemaan -kunnossa maaliskuussa. Nerokasta suunnittelua, sanoisin.

Mutta koska aikataulu ei tule kuitenkaan pitämään – niin kuin ei tähänkään saakka – voisin lyödä vetoa, että huhtikuussa 2013 valitan täällä tihrustaneeni taittovedoksia imetyshöyryistä ja valvomisesta sekopäisenä. En sitten tiedä kumpi vaihtoehdoista on huonompi.

Ja nämä kaikki suunnitelmat on tehty sen vakaan tiedon varassa, että lapseni syntyvät yksitoista päivää yliaikaisina. (Keksikö joku juuri mahdollisen ongelman?)

Mutta siis, koska minulla on vedenpitävä aikataulu, kyselin jo hääpaikkaamme karonkkajuhlapaikaksi, mutta se on buukattu koko helmikuun! Ensimmäinen takaisku suunnitelmassani. Muuten suunnitelmani ovat jo täysin valmiina. Paikan lisäksi tarvitaan pitopalvelu (sama kuin häissä, toivottavasti), juomaa (Tallinnasta, tyttöjen kanssa risteillen, toivottavasti - tosin mies ei ehkä suostu kun niin tehtiin häihinkin), kutsut (kenelle), kampaaja (pliispliispliis toivon, että aika sopii, tiedän vain yhden), meikki (samoin), mekko (paksukaiselle) ja lapsenvahti (se ainoa "vieras" lapsenvahtimme, eli sellainen joka ei saa kutsua juhliin, muutti Helsinkiin).

Huomasitte varmaan, että kahdeksan kohdan juhlanjärjestämislistalla on vain kolme omaan ulkonäkööni liittyvää kohtaa. Sisältäen ehkä suurimman ongelmakohdan, tai oksymoronin, tyylikäs iltapuku 9. kuulla olevalle.

Hääpuku on vaatteena lähtökohtaisesti kertakäyttöinen, ja olin omaan kierrätyspukuuni supertyytyväinen, mutta olin ajatellut, että karonkkamekkooni voisin sijoittaa hiukan enemmänkin, koska siitä tulisi iltapukuni tästä ikuisuuteen. Ja nyt siis joudun senkin hankkimaan vain kertakäyttöiseksi. (Hyvällä tuurilla kaksikertakäyttöiseksi jos miehen väitös osuu samoille nurkille.) Ja toisaalta, liekö kyse edes hinnasta – oletteko joskus nähneet hyvännäköistä iltapukua viimeisillään olevalla? (Ja nyt on turha linkata mihinkään victoriabeckameihin, vaan ihan eläviin ihmisiin.)

Olen hyväksynyt sujuvasti sen, että en voi nostella karonkassa maljoja. Mutta en ole hyväksynyt sitä, että tulen karonkassani olemaan yhtä syvä kuin pitkä.

Voin lohduttautua ainoastaan sillä, että on tässä vähän isompiakin murheita ennen sitä.

14 kommenttia:

 1. Tsemppiä tähän vedenpitävään suunnitelmaan!

  Väittelin juuri vauvan ollessa 4 kk, mun suunnitelman heikoin lenkki oli tuttipullo, joka sitten petti, eli mulla oli miehen lisäksi myös pienikokoinen avec karonkassa. Mutta hyvin meni! Ei tullut edes lastensuojelu paikalle. Meillä oli muuten hoitaja Hoivanet-nimisestä palvelusta, mutta saattaa olla vain Helsingissä. Ja aina on MLL.

  Tein korjaukset rv 35+ yliopiston kirjastossa vm -95 opiskleijoiden kanssa. Toimitin muuten kirjan siinä samalla. Se meni painoon n. rv 39 ja tuli painosta kun vauva oli viikon vanha.

  Ja tuli mieleen, että olin toisesa karonkassa rv n. 38 pukeutuneena löysiin housuihin vetskari auki, mahatuubiin ja sellaiseen löysään juhlavaan T-paitaan. Olin mielestäni hyvinkin tyylikäs :)

  Kaikkea sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kaikkeen sitä ihminen venyy! Ja onnitteluni (kaikesta)!

   Kirjoittelin juuri kirjamme oletetulle kustantajalle, että en kyllä sitten lupaa viimeistellä kirjaa synnytyslaitoksella. No enpä. Viimeistelen tai itken ja viimeistelen. :D Voi kun osaisi joskus lyödä hanskat äitiyslomallekin.

   Mutta tuo viimeinen kappale. Voi apua! :D Kerrohan mulle sitten tarkemmat stailausvinkkisi vähän lähempänä H-hetkeä - tässä mitään iltapukuja tarvita!

   Poista
 2. Hih, mä väittelin kanssa vauvan ollessa 4 kk. Tein korjauksia vähän joka välissä paitsi synnyttämässä. (Pari tuntia ennen kuin lähdettiin synnyttämään olin vielä kirjastossa.) Luulin olevani ainoa hullu, hyvä tietää, etten ollutkaan!!

  Mun suunnitelma kaatui vain siihen, että vajaa kolmikuisena vauva ja minä lopetettiin nukkuminen, mikä vaikeutti vähän kaikkea. Ihmettelen vieläkin, miten kolmikuinen vauva yhtäkkiä lopettaa nukkumisen, kun homman pitäisi päinvastoin helpottua... epistä.

  Mutta siis tsemppiä vedenpitävään suunnitelmaan! ja kiva tietää, etten ole ainoa hullu, joka ei äitiyslomalla vaan ole! Mä tekisin kyllä kaiken samalla tavalla uudestaan, koska väitteleminenhän nyt on säätöä ja stressaavaa joka tapauksessa, ei sitä yksi tai pari vauvaa muuta!

  Ja onnea jo etukäteen, on se siistiä että väittelee, ja on sekin siistiä, että saa vauvan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että tämäntyyppinen hulluus on aika tyypillistä tutkijoiden joukossa. :D Mä kovasti nyt pyrin siihen, että tällä kertaa en töitä tekisi. Se nähdään sitten...

   On ihanaa saada kannustavia kommentteja saman väännön tehneiltä (tätä tulee varmaan alkuvuodesta kyllästymiseen saakka), mutta hei - entä se mun todellinen ongelma: eikö kukaan nyt aio kertoa mulle että niillä on 164-senttiselle, sf-mitalla 164, upea hotti musta iltapuku kaapissa odottamassa minua?!

   Poista
 3. Voi, odotan jo innolla tulevia postauksiasi :) Viime päivät ovat olleet herkkua, kun sekä sinun että Liisan blogissa on ollut niin kutkuttavaa keskustelua. Lisää vettä myllyyn!

  Ja onnea aikataulun toteuttamiseen! En jakele neuvoja, koska en osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, joo, mahtavaa kun keskustellaan. Nää nimeämäni aiheet taitaa olla vain ihan pikkasen kuluneita ;) Mutta takuuvarmoja provokaattoreita äitimaailmassa kyllä.

   Poista
  2. Niin, sehän näissä äitibloggareiden etiikka ja halpatyövoima -keskusteluissa onkin ollut virkistävää, että ne eivät aiheina ole loppuun kaluttuja.
   Etiikkajuttu sai mut pohtimaan omaa Facebook-käyttäytymistäni, ja vaikkein ole ihan hirveästi kuvia tms. siellä lapsesta jakanut tähänkään mennessä, harkitsen kyllä jatkossa vieläkin tarkemmin mitä jaan. Vähän hävettää tunnustaa, mutten ollut oikein edes tajunnut pohtia asiaa aiemmin lapsen yksityisyyden suojan kannalta, vaan vähän mennyt siihen lankaan, että sukulaisillehan tässä kuulumisia laitetaan.
   Että jatka samaan malliin, kiva kun saa uusia ajatuksia - ja ajateltavaa.

   Poista
  3. Joo, ja kun aiheet ei ole niin kuluneita, tulee myös pohdintaa, eikä ihan pelkkää jankkausta. En mä ehkä tahallaan ala provokaattoriksi kuitenkaan, vaan kyllä taitaa oman navan ympäriltä mennä jatkossakin. Mut hauska jos joskus osuu aiheeseen, joka vähän herättelee keskusteluakin.

   Poista
 4. Missy Momilla on täyspitkiä satiiniäitiysmekkoja, mutta ei ollut heidän valikoimassaan mustia. Muuten kyllä ihan kivannäköisiä mekkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Ja vielä kotimaista tuotantoa eikä sikakallista - outo yhdistelmä! Nuo polvipituiset mustat olisivat ihan mahdollinen vaihtoehto... Meillä ei ole niin tarkkaa etiketin kanssa, vaikka olisihan pitkä iltapuku pramea.

   Poista
 5. Laita hillittömät korot, sitten olet syvyysmittaa pidempi :)

  (En mä kyllä oikeasti usko tuohon syvyysasiaan yhtään :D Mutta tulen seuraamaan todella mielenkiinnolla, millaisten mutkien kautta siihen karonkkaan päädytään. Veikkaan, että kaikki menee lopulta ihan hyvin kuitenkin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan - ja ehkä lyhyt mekko olisi sittenkin parempi. Ei tule burkhafiilistä jos näkyy myös jotain valkoista niiden piikkikorkojen ja mustan purjeen välissä :)

   Ja kyllä, mä petaan tällä kauhealla latauksella sitä, että kaikki menee täysin lunkisti ja tylsästi. Ainoa putkiremppakin, jonka tiedän sujuneen ilman vastoinkäymisiä, oli kaverini, joka perusti erillisen putkiremppablogin (epäilemättä kaikkia hankaluuksia dokumentoidakseen) :D

   Poista
 6. Koska asia on ajankohtainen itsellekin google on ollut ahkerassa käytössä. Vinkiksi että kurkkaa sellaiseen blogiin kuin Sisäinen villapaita, sieltä löytyy aivan upea viimeisellään raskaana olevan iltapuku ja vieläpä virallisten karonkkaohjeiden mukainen! Ostoiltapukuja raskaanaoleville näyttäisi löytyvän ainakin Malaika ja Lapsenpäästäjän puoti nimisistä kaupoista/verkkokaupoista.

  Jään innolla seuraamaan projektin etenemistä, akateemisia blogeja ei ole ollenkaan niin tiuhassa kuin äitiysblogeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, tuo Malaikan valikoima oli todella mahtava! Kiitos tuhannesti vinkistä! Jopa kaltaiseni antishoppailija innostuu: http://verkkokauppa.malaika.fi/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/06102008-103217/Products/tf77/SubProducts/tf77-0001 (Eikä tuollainen varmaan olisi iso homma muokata mahattomallekaan sopivaksi...)

   Kauppa sijaitsee *Peräseinäjoella*, eikä mekkoa voi kauhean paljon etukäteen ostella, eli kenties edessä onkin shoppausmatka tuohon eksoottiseen ostosparatiisiin ;) No, on se lähempänä kuin New York.

   Kiva kuulla, että teitä vertaislukijoitakin tosiaan löytyy - usein mietin, että kiinnostaako nämä työpohdinnat ketään, mutta hauskaa, että sitäkin yleisöä on :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...