keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Pienviljelijän tilinpäätös

Senkin uhalla, että blogini uhkaa muuttua puutarhablogiksi, tilinpäätös ensimmäisestä kesästäni pienviljelijänä (paino sanalla pien).

Puutarhanhoidolla voisi olla myös jonkinlaisia ekologisia hyötynäkökohtia, omavaraisuutta, lähiruokaa ja sen sellaista. Panoshyöty-suhteella mitattuna oma puutarhanhoitoni on kuitenkin lähinnä huumoria ja viljelemäni sadon kilohinta nousee satoihin euroihin. Kukat taisin uusia kolmeen kertaan kesän aikana kun kuolivat pois, mokomat.

Olen silti ihastunut uuteen harrastukseeni. Lapset voivat tonkia hiekkalaatikollaan ja minä siinä vieressä kukkalaatikollani. Ja onhan se nyt vaan niin trendikästäkin. Keskiluokkaisen ja -ikäisen tredikästä. Aallon harjalla ollaan, suorastaan.

Mutta siis puutarhaan, eli kuinkas sitten kävikään:

1. Sipulit kasvoivat noin istutussipuleiden
kokoisiksi. Perunat aika paljon pienemmiksi.

2. Kesäkurpitsat kasvoivat, mutta joutuivat linnunsyömiksi ja mätänivät. Ja mikä ihme idea oli keltainen kesäkurpitsa? Miksi ei tavallisia?

3. Ja miksi ostaa thaibasilikaa jos haluaa basilikaa? Ei ollut ollenkaan hyvää sellainen, ei.

4. Pinaatit ja rucolat kasvoivat hyvin ja nopeasti. Niinkin nopeasti, että yhden viikonloppureissun aikana olivat venähtäneet kukkiviksi varsiksi. Istutin toiseen kertaan. Ja lähdin mökille. Pieneksi jäi sato.

5. Tomaatteja kasvoi kahteen pensaaseen noin seitsemän (ja niistä kaksi on kypsynyt). Mauttomia.

6. Orvokit venahtivat. Pelakuut tulvivat. Seuraavat kukat olivat ihan ok vähän aikaa. Muratit näyttävät toimivan.

Note to self ensi vuodeksi: 1. valitse siemenet hieman tarkemmalla huolella. 2. panosta ulkonäköön, koska satoa et syö kuitenkaan 3. jos ei niitä perunoita ainakaan.

2 kommenttia:

  1. Mutta tiätty oman maan kesäkurpitsat on keltaisia! Keltainen on tavallinen. :) Sanoo hän, joka ei muista tiedä. Sun ois pitänyt nähdä mun parvekelaatikko, johon kylvin varuiksi kaksi pussillista salaatinsiemeniä. Kaikki itivät ja lopulta homehtuivat ahtauteensa. Rassut.

    VastaaPoista
  2. Ai on vai? Mä en yhtään ymmärtänyt, että koska ne pitäisi poimia kun ne oli koko ajan vaan keltaisia :)

    Ehkä pitäisi lisätä note to self 4: säästä siemenpussit, niin tiedät syksylläkin mitä olet viljellyt.

    Tuo yliviljely on myös kokeiltu. Ja se on vaan *niin* kurjaa harventaa kun kerran joku kasvaa. Meidän 30 neliön pihassa on myös jalkapallokentän verran nurmikonsiemeniä. Varuiks.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...